Samfund

Friluftsrådet opfodrer til at gå efteråret i møde

Faxe Kommune: Familieaktiviteter i efterårsferien behøver ikke at koste en masse penge. Man kan for eksempel gå efteråret i møde på en af de mange afmærkede vandrestier

Vandrestier med oplevelser undervejs er en af de mange gratis glæder, der findes i naturen. Og så kræver en frisk tur i det fri ikke andet end et par gode sko. Derfor er der al mulig grund til at tage på en vandretur med hele familien i efterårsferien, lyder det fra Friluftsrådet, der arbejder for, at danskerne får flere oplevelser i naturen.

– Vi ser faktisk, at vandring er ret populært. At gå en tur sammen giver jo et nærvær, vi ikke altid har tid til i hverdagen, for man er sammen og snakker sammen på en anden måde, når man bevæger sig med den fart, siger Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationschef i Friluftsrådet. Hun mener, man som familie får meget ud af en vandretur, men kender også godt til børn, der ikke gider og hellere vil i legeland eller spille iPad.

– Men det er faktisk kun, indtil de er kommet afsted. Nogle gange skal man lokke med, at man kan finde geocacher eller Pokémons, få varm kakao undervejs, eller hvad der nu skal til. Men man kan også vælge at starte på stier, hvor der er oplevelser undervejs, siger Astrid Bjørg Mortensen.

Tusindvis af sti-kilometer i Danmark

Mange tænker på Camino eller Nordsverige, når det handler om vandreture. Men det er i følge Friluftsrådet slet ikke nødvendigt at rejse langt for at finde vandreruter og stisystemer, der giver ro i sjælen, mange kilometer i fødderne og storslåede naturoplevelser.

– Der er flere tusinde kilometer vandrestier og ruter herhjemme, og det kan være en ny måde at opleve Danmark på. Der er skønne stier langs fjorde og kyster med overnatningsmuligheder undervejs, men der er også lange ruter som Hærvejen, der går ned langs den jyske højderyg hvor man kan sove på kroer, herberger eller i sheltere, og få en fantastisk flerdagstur, siger Astrid Bjørg Mortensen.

Hjertestier

Der er to afmærkede hjertestier i Faxe Kommune. En hjertesti er en hjertestiafmærket motionsrute, hvor der langs ruten er opsat skilte med Hjerteforeningens logo. Stien kan anvendes hele døgnet til både picnic, cykling, løb og vandreture de kan anvendes af alle også barne-/klapvogne, rullestole og gangbesværede.

Hjertestien i Faxe Kalkburd er på 3 kilometer og den starter ved Torvegade/Østergade. Man kan læse mereom Hjertestien i Faxe på Hjertestier.dk hvor man også kan udskrive en folder med ruten.

Hjertestien i Hesede Skov er på 6,2 kilometer og den starter på p-pladsen hvor vejen går ned til Paradishaven. Man kan læse mere om Hjertestien ved Haslev på Hjertestier.dk hvor man også kan udskrive en folder med ruten.

Spor i Landskabet

Ved Bagholt Mose er der et såkaldt ’Spor i Landskabet’, der er en trampesti der giver adgang til områder, som ellers ikke er tilgængelige for offentligheden. En folder om sporet findes i folderkassen ved sporets start eller kan downloades på www.spor.dk. Man kan læse mere om ’Sporet ved Bagholt Mose’ på Friluftsrådets hjemmeside.

Her finder du flere stier og ruter

udinaturen.dk kan man søge på vandreruter og finde beskrivelser og links. Her kan man også søge på overnatningspladser og naturlegepladser.

vandreruter.dk er der tips til vandreturen og info om ruter.

Endelig er der en del ruter på Endomondo.com

Tips til familiens vandretur

Tag gode – ikke for nye – sko på og husk varmt tøj. Hvis man fryser bliver det ikke en god oplevelse.

Tag mad, drikke og snacks i rygsækken. Man bruger ekstra energi i den friske luft, og når man bevæger sig.

Planlæg en realistisk rute. Voksne går cirka 5 km i timen, og man kan normalt maksimalt gå 25 km om dagen.

Tjek ruter og kort – hav mobiltelefon opladt, så der kan findes informationer undervejs, også om de steder I ser. Lad børnene være med i ruteplanlægning og lær at kigge på kort.

Nyd naturen, og læg mærke til de steder, I oplever. Ofte ser man helt anderledes ting i landskabet, end når man kører i bil.

Foto: Colourbox

 

Kommentarer