Haslev

Fyrværkeri: Hvad må man?

Allerede i nogle uger har det stedvis braget løs i politikredsen. Der er nogen, der synes, at det er sjovt at fyre fyrværkeri af eller smide kanonslag, som eksploderer med mere eller mindre høje brag. Det er skræmmende for både dyr og mennesker.

I lørdags gik det gruelig galt for en 17-årig mand fra Slagelse. Et kanonslag eksploderede i hans lejlighed, og han fik alvorlige skader, som han behandles for på sygehuset i Glostrup. En 16-årig fyr fra Slagelse er sigtet for overtrædelse af fyrværkeriloven og for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om uagtsom legemsbeskadigelse.


Hvordan er det nu, at reglerne om fyrværkeri er?

I hvilken periode må man skyde fyrværkeri af?

Du må købe fyrværkeri fra 15. december til 31. december. Du må anvende fyrværkeriet fra 27. december til 1. januar.

De fem fyrværkeriråd 1. Brug altid beskyttelsesbriller.
2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.
4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.
5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

Godkendt fyrværkeri

Fyrværkeri skal være mærket med et SIK-nummer eller et CE-mærke. Hvis ikke det har et SIK-nummer eller et CE-mærke, er fyrværkeriet ulovligt, og du må derfor ikke anvende det. Der skal være en brugsanvisning på dansk trykt på fyrværkeriet, som blandt andet viser den afstand du og dine tilskuere skal holde til fyrværkeriet.

Som forbruger må du ikke tage fyrværkeri, du har købt i udlandet med hjem til Danmark, og du må heller ikke via internettet købe fyrværkeri til levering fra udlandet. Det gælder også CE-mærket fyrværkeri.

Find mere rådgivning om fyrværkeri på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside og på fyrvaerkeri.dk, som især henvender sig til børn og unge.

Kommentarer