Haslev

Gamle betonkloakker er en tikkende bombe under boligmarkedet

Efter kloakrøret er blevet spulet, sættes kameraet ned for at få det præcise billede af eventuelle skader og tilstopninger. Foto: PR.

Mange af landets betonrør nærmer sig pensionsalderen, men tilstandsrapporter nævner intet om kloakkernes forfatning. Boligkøbere løber en stor risiko, hvis de ikke får undersøgt dem, da ny kloakering koster op mod 250.000 kroner.

Kun en brøkdel af de knap 50.000 hushandler, der ifølge tal fra Bolia årligt finder sted i Danmark, underskrives med vished om kloakkernes tilstand. Den obligatoriske tilstandsrapport skulle være køberens garanti mod ubehagelige overraskelser, men ordningen omfatter ikke kloakkerne. Og det er forsvindende få, der på egen hånd får undersøgt, om rørene er slidte eller ødelagte. Ifølge Anders Duus, der er driftschef i kloak- og entreprenørvirksomheden Norva24 i Hillerød og Albertslund, løber boligkøberne en stor risiko ved at købe hus uden at kontrollere kloakkerne. Særligt i huse, der er bygget, før pvc-rør erstattede betonrør.

Du er som husejer selv ansvarlig for alle kloakker på din matrikel. Det kan blive meget dyrt og kaotisk at få lagt en ny kloakering ind, hvis det pludselig bryder sammen. Så du kan købe katten i sækken, hvis du ikke ved, hvordan husets kloak ser ud, og hvor slidt den er. I 60’erne og 70’erne blev kloakledninger oftest udført med betonrør og ikke pvc-rør, og betonrør kræver vedligeholdelse og reparationer. Vi begynder at se starten på betonrørenes problemer her 30 og 40 år efter, og mængden af problemer vil kun stige, når de passerer 50-årsalderen, fortæller Anders Duus.

Specialisten: Kloakkerne bør med i tilstandsrapporten

De gamle betonrør er ofte stærkt nedslidte. Rørene knækker eller kommer til at skalle, papir begynder at hænge fast, ligesom rødder fra træer vokser ind i kloakkerne. Samtidig kan rotter gnave sig gennem de aldrende og møre betonelementer. Ifølge Anders Duus er det derfor oplagt at udvide huseftersynsordningen, så også kloakkerne bliver inkluderet i tilstandsrapporten.

Kloakkerne er ikke inkluderet i huseftersynsordningen, men det burde være lovpligtigt ligesom eftersyn af el-systemet er. Køber bør altid spørge sælger om kloakkens tilstand og få den kontrolleret for at få det komplette billede af boligen. Jeg vil personligt aldrig købe et hus uden også at få kloakken kontrolleret, forklarer Anders Duus.

Video af kloakken kan være en god idé

Udover husets alder kan en række øvrige advarselssignaler indikere problemer med kloakkerne. Bobler fra håndvaske og toiletter, der trækker langsomt ud, kan være symptomer på skader i kloaksystemet. Det samme gælder, hvis man ser en rotte i sin bolig. Udover at kontakte kommunens rottebekæmper øjeblikkeligt skal husejere i alle tilfælde hurtigt få foretaget en tv-inspektion for at få vished om, hvor rotterne kommer fra.

Når vi kommer ud til en kunde som har problemer med et afløb, starter vi som regel med at suge og spule røret. Derfra kan vi se, om der er grus eller trærødder i røret, hvilket kan være tegn på brud. I den situation vil vi lave en tv-inspektion for at få det præcise billede af eventuelle skader og tilstopninger. Kunden får bagefter en udførlig rapport med video og billeder af kloakken. Finder vi fejl, laver vi en handlingsplan og eventuelt et tilbud på at udbedre skaderne, siger Anders Duus, driftschef i Norva24 i Hillerød og Albertslund.

En tv-inspektion af kloakrørene under et typisk parcelhus koster mellem 2000 og 5000 kroner, hvilket skal ses i lyset af risikoen for en reparation til mellem 100.000 og 250.000 kroner, hvis hele haven efterfølgende må graves op.

Han anbefaler husejere kun at anvende firmaer, der er medlem af DTVK, til at foretage tv-inspektionen. På den måde er man sikret en korrekt uddannet operatør, samt at det rette udstyr benyttes.

Kommentarer