Genopbygningen af Sparreshold er startet
Efter mere end tre år er håndværkerne nu endelig gået i gang med genopbygningen af Sparresholms hovedbygning, der starter med en nænsom nedrivning.
Torsdag den 20. juni 2013 nedbrændte det historiske renæssanceslot fra 1609, Sparresholm mellem Næstved og Rønnede på grund af et lynnedslag. Flammerne nåede at fortære alt også det kostbare indbo. Der er kun de fire ydermure tilbage af den 400 år gamle bygning fra Christian den IV’s tid. Desværre er de så beskadigede, at nogle af dem skal pilles ned og bygges op igen.
Der til kommer at Sparresholm er fredet i klasse A og ligger oven på to fortidsminder.
Siden branden har godsejer Thomas Garth-Grünner forhandlet med forsikringsselskab, fundet rådgivere og den rigtige arkitekt til projektet. Der er blevet tænkt store tanker undervejs og været mange drøftelser med blandt andet med Det Særlige Bygningssyn udpeget af Kulturministeriet, som skal rådgive i planerne om genopbygningen af Sparresholm.
– Som udgangspunkt skal vi bevare alt det, vi kan af bygningen, så det vi river ned nu, det er noget, der enten er så dårligt, at det ikke er holdbart at have i en bygning, fortæller Jeppe Steen Andersen, der er ingeniør på genopbygningsprojektet til TV Øst.
Læs også: Sparresholm venter stadig på genopbygningen
– Det kan jeg virkelig mærke har lettet mit hjerte lidt. Jeg glæder mig til at flytte ind en dag og få et hjem igen, fortæller godsejer Thomas Garth-Grüner til TV Øst. Og han fortsætter:
– Det bliver rigtig spændende, jeg havde jo en lang ønskeseddel fra start, den bliver på ingen måde opfyldt hele vejen, men jeg håber da på, at nogle af tingene kommer igennem og at det bliver et super fedt hus til sidst.
Når der er kommet styr på ydervæggene, skal der sættes bærende dæk op og derefter skal der tag på. Man regner med at kunne arbejdet indendørs til næste år.
Der projekteres med at den nye hovedbygning kan stå færdig om to til tre år. Der har der ikke tidligere været foretaget en så omfattende rekonstruktion af et renæssanceslot i Danmark.
Kommentarer