Samfund

Gigantisk satsning på at øge overlevelsen efter hjertestop

Region Sjælland satser på markant at øge overlevelsen efter hjertestop, hvor helt almindelige mennesker skal gøre en afgørende forskel.

En af de største satsninger for at øge overlevelsen efter hjertestop sker i samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, First AED og Region Sjælland. Målet er at etablere et korps af mindst 1600 førstehjælpere, der kan kaldes ud til borgere med hjertestop.

– Region Sjælland vil på Danmarkskortet, hvor helt almindelige mennesker med de varme hænder kan gøre en afgørende forskel, siger Jens Ravn, formand for Udvalget for det nære sundhedstilbud i Region Sjælland.

Projektet med titlen ’Danmark redder liv’ er den første af sin slags i Danmark, og der vil blive dannet en helt ny model for førstehjælp tæt på borgerne i Danmark.

Flere skal overleve

I dag oplever cirka 66 procent af borgere, der rammes af hjertestop, at blive hjulpet inden akutberedskabet når frem. Målet i Region Sjælland er, at det øges til 85 procent.

– I dag overlever 12 til 14 procent et hjertestop. Målet for projektet er at hæve dette til mindst 15 til 18 procent. Det vil kræve, at rigtig mange borgere vil bakke op om projektet, siger Jens Ravn.

Mindst 1600 frivillige

Region Sjælland håber, at mindst 1600 borgere indenfor de første 20 måneder vil tilmelde sig førstehjælper-korpset. Ambitionen er at udvide til 6-8000 førstehjælpere i løbet af fem år.

Alle borgere med et dokumenteret førstehjælpsbevis kan tilmelde sig som førstehjælper. Dansk Folkehjælp står for registrering og tilmelding til netværket, og fra midten af juni vil det være muligt at tilmelde sig på hjemmesiden ’redderliv.dk’.

Sådan foregår det

Førstehjælperne vil blive kaldt ud til hjertestop i deres lokaleområde via Region Sjællands AMK vagtcentral. Det sker rent praktisk via smartphone-app’en First AED, som er en dansk opfindelse til hurtigt at tilkalde førstehjælpere.

I forbindelse med alarmopkald vil de sundhedsfaglige medarbejdere på AMK vagtcentralen vurdere om netværket af frivillige kan gøre en forskel og dermed skal aktiveres – sammen med ambulancen.

Forskning

Region Syddanmark deltager også i projektet med førstehjælperkorps, og Odense Universitetshospital skal forske i, hvilken effekt projektet har på overlevelsen efter et hjertestop.

Fakta

Ifølge Dansk Hjertestopregister vil 1 ud af 8 overleve, hvis der gives kvalificeret hjertestop, mens kun 1 ud af 30 overlever, hvis der ikke ydes førstehjælp.

Cirka 4000 rammes årligt af hjertestop i Danmark, hvoraf cirka 450 er i Region Sjælland.

Cirka 72,5 procent af alle hjertestop sker i private hjem. I dag overlever 12 til 14 procent et hjertestop uden for hospital. Målet for projektet er at hæve dette til mindst 15 til 18 procent.

Kommentarer