Giver samarbejde med frivillige bedre velfærd?
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2015/11/stolemotion-620x316.jpg)
Faxe Kommune har stort fokus på at udvikle frivilligheden i kommunen – i tæt dialog med frivillige og engagerede ildsjæle.
I et nyt projekt vil forskere fra Syddansk Universitet se nærmere på, hvordan det stigende samarbejde mellem kommunerne og foreninger og frivillige fungerer, og hvilken betydning det har for velfærdssamfundet. Faxe Kommune forventer sig en del af det tre-årige projekt.
Den lokale interesse skal ses i lyset af, at Faxe Kommune som en ud af fire kommuner deltager i projektet.
– Det er et spændende projekt, som vi forventer os meget af og selvfølgelig glæder os til at se resultaterne af, siger centerchef for kultur, frivillighed og borgerservice Benny Agergaard.
Læs også: Fungerer samarbejdet mellem kommuner og frivillige?
En natur- og miljøforening har overtaget naturplejen af et større naturområde. En idrætsforening tilbyder stolemotion for ældre i lokalområdet. På det lokale bibliotek står frivillige for sprogtræning af nye flygtninge. Og sådan kunne man fortsætte. De seneste år har kommunerne i stigende omfang forsøgt at involvere foreninger og frivillige i kommunale opgaver.
– Rundt om i landet skaber engagerede frivillige, foreninger og kommuner nye måder at samarbejde på. Forskningen vil give os indsigt i, hvilke former, der virker, og hvad der virker mindre godt. Det er nyttig viden, som kan bruges til at styrke fremtidens fællesskaber og aktiviteter – om det så er biografforeningen, håndboldhallen eller museumsforeningen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter projektet.
I Faxe Kommune har man også store forventninger til forskningsprojektet.
– Vi har stort fokus på at udvikle frivilligheden i Faxe Kommune – i tæt dialog med frivillige og engagerede ildsjæle. Jeg er stolt over den store indsats, som rigtig mange borgere yder for andre borgere, og jeg er sikker på, at vi kan bidrage på en betydningsfuld måde i forskningsprojektet, siger borgmester Knud Erik Hansen og fortsætter:
– Vi kan se og oplever, at frivilligheden er under forandring – og det vil vi gerne blive meget klogere på, lokalt og sammen med andre. Derfor ser jeg frem til de spændende resultater, forskningsprojektet vil bidrage med.
Interesserede kan læse mere om forskningsprojektet på Syddansk Universitets hjemmeside.
Undersøgelsen gennemføres fra slutningen af 2015 til midten af 2018.
Kommentarer