Haslev

Grib erhvervsuddannelserne

Skills-teltet summede af spænding blandt dagens 8. klasser.

I øjeblikket er 1400 elever fra 8. klasse godt i gang med Skills Stafet i Næstved – hver dag i syv dage. Her stifter de bekendtskab med erhvervsuddannelserne gennem et konkurrenceformat. Skills Stafetten er yderligere optakt til det store DM i Skills, der finder sted i Næstved til april 2019.

Den landsdækkende Skills Stafet, som har til formål at introducere erhvervsuddannelser for de unge i 8. klasserne, løber af stablen i Næstved fra 13. til 21. september. I løbet af hele perioden vil ca. 1400 elever dyste i forskellige discipliner fra erhvervsuddannelsernes fagområder – hver klasse besøger syv aktiviteter på de to uddannelsesinstitutioner, EUC Sjælland og ZBC. Hver institution står for aktivitetsposter relateret til deres erhvervsuddannelser inden for de tekniske fag, merkantile fag, sundhed og omsorg samt fødevarefag.

En dag hvor fordomme udfordres
På EUC Sjælland er det store Skills-telt rejst. Teltet danner rammerne for morgenens velkomst til alle dagens 8. klasser. Herefter bliver klasserne guidet ud af teltet til mandagsudgaven af Skills Stafet, og videre rundt i EUC Sjællands lokaler for at starte dagens udfordringer. 8.A fra Midtskolen Bavne havde sammen med deres guide og kontaktlærer kurs mod Elektriker på EUC Sjælland, hvor de først fik en introduktion til uddannelsens indhold med fokus på de gode jobmuligheder efter endt uddannelse. Hernæst skulle grupperne i klassen i gang med den interne dyst. Louise, Isabella og Alicia fra hold 2 samles om et mindre bord i lokalet. Opgaven de bliver stillet lyder enkel – få lys i den udleverede pære. Hermed skal de lære, at trække en ledning og tilkoble en pendant til stikkontakten. Aktiviteten kræver, at eleverne har tungen lige i munden, og en lettere frustreret Alicia konstaterer, at elektrikerfaget er for drenge. Hjælperen der er tilknyttet hold 2 – og som selv er elektriker-elev – er hurtig på aftrækkeren og fortæller, at der altid kan findes flere piger på elektrikerholdene.

Elektriker hos EUC Sjælland – Der blev spottet smil, da samarbejde skulle resultere i en lysende pære. Fra v. Louise, Alicia, Isabella

Kan man dyste i omsorg?
Efter et besøg hos elektrikere og smede guides klassen over til en aktivitet organiseret af ZBC. Aktiviteten er relateret til deres SOSU-uddannelser, og på bordene ligger der babydukker i selskab med engangshandsker og bleer. Dette syn skaber en smule fnidder rundt omkring på holdene, og der gættes på at der nu skal skiftes bleer i stor stil. Underviser i de sundsfaglige fag på ZBC samt vært for aktiviteten, Kirsten Kure, bekræfter at elevernes gæt er rigtigt. Ganske vist, skal holdene samarbejde om at skifte dukkens ble, men de bliver ikke kun bedømt på hurtighed. I denne udfordring er det vigtigt, at de udviser omsorg. Da de beskidte bleer først åbnes, udløser det dramatiske reaktioner fra flere af eleverne. På hold 1 tager Markus, Lucas og Mikkel dog opgaven i stiv arm, og da førstnævnte får ros for hans håndtering, udtaler han, at han har fået god træning gennem hans mindre søskende. I jagt på ekstra point, lægger Mikkel ud med at synge “Lille Peter Edderkop”, og han stopper først da babydukken igen ligger trygt på bordet – nu iført en ren ble og med sutten forsigtigt placeret i munden.

SOSU hos ZBC – Der blev udvist særlig omsorg efter bleskiftning fra Mikkels side af.

Erhvervsuddannelser åbner flere døre, end du tror
Inden 8.A forlader lokalet, tager værten Kirsten Kure sig tid til at lytte til elevernes forskellige drømme om uddannelse og fremtid. Her reflekterer eleverne også over, hvad de gerne vil blive bedre til, inden deres folkeskoletid er omme. Dialogen drejer sig hen på erhvervsuddannelsernes muligheder, og særligt hvordan en EUD er adgangsgivende til videregående uddannelser – i visse tilfælde på samme niveau som gymnasiet. Dette er et aspekt, der ikke altid nævnes eller bliver taget til overvejelse, når den unge skal vælge ungdomsuddannelse.

Efter aha-øjeblikket fortsætter klassen til de resterende udfordringer med høj energi, men ved dagens afslutning, bliver Skills Stafettens koncept vendt på hovedet. Nu er det de medfølgende læreres tur til at få sved på panden – her skal de dyste i at få banket søm ned i et bræt, så hurtigt som muligt.

Ud over at eleverne møder de lokale erhvervsuddannelsesmuligheder i Næstved, så er der også noget andet på spil: Hver dag kåres et hold som det bedste og hurtigste – og når Skills Stafetterne er ovre i både Køge og Næstved, kåres de tre hurtigste hold. Holdene inviteres med til at konkurrere mod hold fra hele landet til DM i Skills, som afholdes i Region Sjælland i år – nærmere bestemt i Arena Næstved til april 2019, hvor hele klassen kommer med og hepper.

Denne dag var det Helena, Kristian og Johnas fra 8.A på Midtskolen Sofiendal, der løb med sejren og dermed får et lod med i den store pulje.

Dagens vindere af Skills Stafet i Næstved.

Kommentarer