Grovvare-bossen siger farvel efter 30 år
Efter at have været i vækstvirksomheden i 30 år overdrager Christian Junker nøglerne til efterfølgeren Henning Haahr.
Fredag den 29. september har Christian Junker sidste arbejdsdag i Danish Agro efter 30 år i koncernen. Han overdrager nøglerne til efterfølgeren Henning Haahr. Skiftedatoen den 30. september 2017 blev aftalt for fem år siden. Det skriver Landbrugsavisen.
– Jeg besluttede for længe siden, at jeg ikke skal bæres ud herfra. Og jeg synes det er det helt rigtige tidspunkt at stoppe nu. Danish Agro har aldrig stået stærkere end i dag, siger Christian Junker til Landbrugsavisen.
Gammeldags ledelsesstil
Christian Junker har sat en ære i at kende sin koncerns organisation ud i alle hjørner og han har forlangt meget af de ansatte. Han har for eksempel bedt folk om at rydde op på et rodet skrivebord eller at vaske en beskidt lastbil.
– Det dur bare ikke, hvis en chauffør møder mandag morgen med en snavset lastbil. Vi er en fødevarevirksomhed og hvis vi har betalt et par millioner for den, så må man også kunne finde tid til at få bilen vasket i weekenden. Du kan godt kalde det en gammeldags ledelsesstil, rettidig omhu eller et stort behov for at være i kontrol, siger Christian Junker til Landbrugsavisen.
Læs også: Danish Agros koncernchef fratræder
Siden Christian Junker tiltrådte som direktør tilbage i 1987 er Danish Agro vokset fra at være et lille solidt grovvareselskab på Stevns, med en omsætning på 300 millioner kroner, til at være blandt de 5 eller 6 største grovvareselskaber i Europa. Omsætningen var på 31,5 milliarder kroner i 2016.
Selv siger han at det ’aldrig gået uden de andelshavende landmænd og alle de ansatte’.
– Men jeg vil sige, at de mange fusioner og sammenlægninger er noget af det bedste, der er sket for de danske landmænd. Det har fjernet betydelige omkostninger, uddyber Christian Junker overfor Landbrugsavisen.
75 procent af indtjeningen er fra udlandet
Danish Agro har 100 datterselskaber og henter i dag 75 procent af indtjeningen uden for Danmarks grænser. Alene í de seneste syv år er der købt omkring 30 virksomheder. Opskriften er at købe virksomheder i knibe, men med potentiale for vækst.
– Vi køber aldrig noget impulsivt. Det sker altid efter omhyggelige overvejelser og aldrig uden at vi er overbeviste om, at det kan ende som en god forretning. Derfor ser man heller ikke Danish Agro sælge fra igen. Vi får forretningerne til at fungere. Når vi først har handlet, så committer vi os fuldt ud, siger Christian Junker til Landbrugsavisen.
Danish Agro er med sine 100 datterselskaber blevet til en blandet landhandel med alt fra korn og frø, ornesæd, daggamle kyllinger og til det nyeste også traktorer.
Fremtiden ligger fortsat i udlandet
Ifølge Christian Junker vil 90 procent af alle nye forretninger, som Danish Agro vil involvere sig i fremover, ligge uden for Danmark. Det er der, fortjenesten for de 10.500 andelshavere ligger. Grovvaregiganten skal fortsætte sin årlige vækstrate på ca. 10 procent, ellers stiger omkostningerne og det vil efterlade Danish Agro mere sårbart.
Christian Junker går dog ikke på pension lige med det samme. Han har etableret et kontor i København og herfra vil han fremover varetage bestyrelsesposter og andre ad hoc opgaver.
Kommentarer