Grundlæggende findes der tre stomityper
I Danmark får mellem 3.500 og 4.000 mennesker hvert år anlagt stomi. Selvom der kan være mange årsager til, at man skal have en stomioperation, er formålet med en stomi at give afløb fra enten tarm, mavesæk eller urinveje ud gennem bugvæggen. Grundlæggende findes der tre stomityper; kolostomi, ileostomi og urostomi. Læs mere om dem her.
De tre mest almindelige stomityper er:
- Kolostomi (tyktarmsstomi)
- Ileostomi (tyndtarmsstomi)
- Urostomi (urinvejsstomi)
I Danmark lever ca. 14.500 mennesker med en stomitype, hvoraf hovedparten har kolostomi og ileostomi, og noget færre har urostomi.
Hvad er en kolostomi?
Ved kolostomi er der tale om en kunstig åbning af fordøjelseskanalen, som fører tarmindholdet ud i en stomipose. Man anlægger en kolostomi, hvis en del af tyktarmen skal fjernes ved et kirurgisk indgreb. Tyktarmsstomien kan være midlertidig eller permanent anlagt alt efter den tilgrundliggende sygdom.
De almindeligste årsager til anlæggelse af en kolostomi er:
- Kræft i endetarmen eller tyktarmen
- Betændelsestilstand i tyktarmen, f.eks. Morbus Crohn eller Colitis Ulcerosa
- Udposninger på tarmen
- Medfødte misdannelser
- Stråleskader
- Skader på tarmen (ulykker)
- Fistler.
Hvad er en ileostomi?
En ileostomi er en kunstig åbning i tyndtarmen, som bliver ledt ud gennem bugvæggen og ud på maven. Her bliver afføringen opsamlet i en ileostomipose. Tyndtarmsstomien kan anlægges for en kortere periode eller permanent, afhængig af årsagen til operationen og placeres typisk nederst på højre side af maven.
De almindeligste årsager til anlæggelse af en ileostomi:
- Morbus Crohn
- Colitis Ulcerosa
- Familiær polypose
- Kræft
- Skader på tarmen (ulykker)
- Fistler
Hvad er en urostomi?
Urostomi er en afledning af urinen fra nyrerne, hvor urinen føres op til huden på maven i stedet for til blæren. Her bliver urinen opsamlet i en urostomipose, som tømmes i toilettet. Når man har fået anlagt en urostomi, skal nyrernes afløb og funktionsdygtighed kontrolleres årligt resten af livet.
De almindeligste årsager til anlæggelse af en urostomi er:
- Kræft i urinblæren
- Medfødte misdannelser
- Svær inkontinens (ufrivillig vandladning)
- Neurologiske sygdomme
- Stråleskader
- Skader (ulykker).
Få gode råd til din hverdag med stomi hos Coloplast Care
Spekulerer du over, hvordan en stomi vil påvirke din hverdag? Coloplast Care er et ekstra støttetilbud, hvor du kan få gode råd, relevante informationer og inspiration til din hverdag med stomi. Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på Coloplasts hjemmeside, når det passer dig. De erfarne sygeplejersker hos Coloplast har tavshedspligt og kan give støtte og vejledning over telefonen, når du har brug for tryghed, hvor som helst, når som helst.
Tilmeld dig Coloplast Care og få adgang til:
- rådgivning og hjælp til gode rutiner
- erfarne sygeplejersker, som du kan ringe til
- magasin med artikler om livet med stomi
- inspirerende artikler og videoer
- stomitjek.
Kommentarer