Faxe by

Havedamsekspert: Sådan retter du sommerens typiske gør-det-selv-fejl

Mange havedamsejere bruger sommeren på at etablere, udvide og istandsætte havedamme. Ekspert giver løsningerne på en række af de problemer, de oftest vil støde på.

For mange danskere er sommerferie i Danmark lig med gør-det-selv-projekter i haven. Det gælder, ifølge Sydsjællands Havedamscenter, i særdeleshed havedamsejerne.

– Havedamsejerne går rigtig meget op i, at deres havedamme er flotte, fungerer og at fiskene og planterne i dammen trives. Desuden er de ofte meget detaljeorienterede. Derfor lægger mange vejen forbi mig med forskellige problemstillinger, de vil rette op på, siger Tomas Nielsen, der ejer Sydsjællands Havedamscenter i Tappernøje og nyder at dele ud af sine mange erfaringer.

Ifølge Tomas Nielsen er de følgende seks eksempler problemstillinger og løsninger, der går igen. Oftest kan enkle investeringer være løsningen på problemet, men Tomas Nielsen vil alligevel råde havedamsejerne til at spørge ham til råds, inden de giver sig i kast med selv at løse problemerne.

Synlig dug

– Det er en klassisk fejl, som man typisk opdager, når havedammen er fyldt med vand. Ofte ligger stenene på græsset rundt om havedammen. Det betyder, at man på afstand ikke kan se vandet, men kun bagsiden af stenene. Problemet kan løses ved at grave en ”hylde” rundt i havedammens kant, så stenene kommer ned under græsplænens niveau. Denne hylde rettes til med vaterpas. Dugen ligger ind under og op bag stenene og giver dermed udsigt til havedammen, så man kan se vandet på afstand. Denne metode giver også et meget ensartet udtryk, selv om vandstanden varierer. Dugen er skjult og ikke synlig. Klip først overskuds dug til, når dammen er helt fyldt op. Når den er fyldt op, viser vandet, hvor du må klippe, så du ikke klipper for langt nede.

Stabilisering af jordtype

– Jorden i folks haver varierer meget. Man kan derfor opleve, at de hylder, der er gravet til stenene, skrider eller sætter sig. Ofte kan man opdage tegn på problemet i etableringsfasen, når man efter udgravning tager en gåtur rundt på hylden. Hvis det ikke kan holde til dig, kan det ikke holde til tunge sten på den lange bane. Forskellige typer for lim eller skum kan binde stenene sammen. Alternativt findes der flere måder, man kan stabilisere kanterne på i havedammen.

Synlig slange

– En havedam har typisk to slanger, der skal etableres. Med et filtersystem på land, skal vandet føres via pumpen fra vand til filter – og tilbage igen ”renset”. Det betyder, at slangerne med vandet ofte føres over kanten af havedammen, hvilket ødelægger illusionen om et naturligt vandhul. Hvis man er opmærksom på det, når man etablerer havedammen, kan man for ret få penge lave en foliegennemføring, så slangen kan føres til og fra dammen, uden at slangerne er synlige op over kanten på havedammen.

Dimensionering af udstyr og budgettering

– En grundlæggende fejl er, at mange glemmer at aflæse vandmåleren, når de fylder vand i dammen. Det betyder, at de reelt ikke ved, hvor mange liter, der er i. Samtidig vil jeg vurdere, at tre ud af fire køber filtre, der er for små til formålet og dammens litervolumen. Ofte skyldes det, at producenten skriver, at filteret kan klare 10.000 liter, men når der kommer fisk i, viser det sig ofte, at de ofte kun kan klare 3.000-5.000 liter. Midt i et projekt, hvor man ikke har tænkt over dette, kan det være en stor og ubelejlig udgiftspost med endnu et nyt filter. Derfor er det en god ide huske det og tale med os om valg af filter.

Korrekt dybde

– Når man skal grave havedammen, eller udvide flokken af fisk, skal man have styr på, hvilken dybde fiskene har brug for. Guldfisk skal for eksempel have 80-90 centimeter dybde, når de overvintrer, mens koi karper meget gerne vil overvintre på mere end 150 centimeters dybde. Glemmer man det, har det konsekvenser for fiskenes overvintringsmuligheder og derfor også pengepungen, når det går galt.

Algebekæmpelse

– Når man er i gang med renovering eller etablering af havedam, er det en rigtig god ide at få styr på sin algebekæmpelse. Trådalger er nemlig ofte en pestilens at komme af med, når de først er der. Jeg kender mange, der har forsøgt at skurre og skrubbe det af, men når det først har sat sig på sten, dug osv., er det op ad bakke. Derfor er det en rigtig god ide at bruge algemiddel, inden problemerne opstår. Det er også en god ide at undgå at lave områder med stillestående vand, da temperaturen, når solen skinner, kan danne en ”algekoger” og virkelig sætte gang i problemerne.

Sydsjællands Havedamscenter har eksisteret siden 2009. Butikken holder til i Tappernøje, men kører gerne ud og hjælper med etablering af haveanlæg og damme i hele landet. www.havedamscenter.dk

Kommentarer