Haslev

Hver fjerde danske hjem har ikke røgalarm

Det er den tid på året, hvor de fleste nyder at tænde stearinlys og sprede hyggen. Selvom levende lys er lig med større brandfare, har hver fjerde dansker ingen røgalarm i deres hjem. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Den mørke og kolde tid på året er over os, og dette er ofte lig med hygge i form af uldtæpper, varm kakao og stearinlys. Desværre er de levende lys medskyldige i, at der sker flere brandskader i december end på nogle andre tidspunkter i løbet af året.

”Hvert år omkring vintertid ser vi en stigning i antallet af brandskader, hvilket blandt andet skyldes, at mange tænder levende lys, når mørket og kulden trænger sig på. December er den absolutte topscorer, og det er den måned, hvor vi ser flest brande i private hjem. Derfor er det et stort problem, at så mange ikke er beskyttet af en røgalarm,” siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige Forsikring.

Mange etageejendomme i fare
Alt imens 76 % af de danskere, der bor i hus, har en røgalarm, er det kun 62 % af dem, der bor i etageejendom, der har en. Dette betyder altså, at mange ikke kun udsætter sig selv for fare, men potentielt set også deres naboer.

”Ligegyldigt hvilken type bolig man lever i, så er det vigtigt at sikre sig mod røg og ild. Vi ser alt for mange skader, som kunne være undgået eller begrænset, hvis blot beboerne var blevet advaret om røgen tidligere. Når man bor i lejlighed, deler man ansvaret for at sikre sig mod branden med sine naboer, og derfor er det foruroligende, at det er i lige netop denne type bolig, at så mange dropper røgalarmen,” siger Henrik Sagild.

Derfor mangler mange røgalarm
Undersøgelsen viser desværre, at der ligger dårlige undskyldninger og sjusk bag, at mange ikke har røgalarmer sat op i hjemmet. For blandt dem, der ikke har røgalarm, har 31% ikke har fået købt en alarm endnu, mens 18 % har købt en, men endnu ikke fået sat den op. 9 % tror ikke, at røgalarmen kan gøre en forskel.

”Det er selvfølgelig ikke nok at købe en røgalarm for bare at efterlade den i en skuffe. Røgalarmen skal op så hurtigt som muligt, så den kan udfylde sin rolle. Og så skal man huske at tjekke batterierne i de røgalarmer, man allerede har, mindst én gang om året. For der er ingen tvivl om, at røgalarmen redder liv,” siger Henrik Sagild.

Gode råd
Mange af de klassiske ulykker med stearinlys i de mørke vintermåneder, kan selvfølgelig undgås, hvis man:

  • Aldrig forlader sit hjem eller et lokale med tændte stearinlys.
  • Aldrig placerer stearinlys tæt på brandfarlige ting, såsom gardiner, tæpper eller brandbare overfalder.
  • Altid placerer sine levende lys på en overflade, der ikke er brandbar.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i oktober 2018 blandt 1678 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Har du røgalarm installeret i dit hjem?

  • Ja 71 %
  • Nej 29 %

Hvorfor har du ikke en røgalarm?

  • Jeg ved ikke, hvor man køber en røgalarm 1 %
  • Jeg har ikke fået købt en endnu 31%
  • Jeg tror ikke på, at det gør nogen forskel 9 %
  • Jeg har fået købt, men ikke sat op 18%
  • Andet 23 %
  • Ved ikke 22 %

Kommentarer