Hyggelige fortællestunder støtter børnenes sprogudvikling

13 pædagoger i Faxe Kommune kan nu kalde sig fortællerambassadører efter et samarbejde med Teatret Aspendos. Med en eventyrlig fortællekasse folder pædagogerne spændende historier ud for børnene, som suger til sig og gendigter og genfortæller.
Der står en flyttekasse på en hylde i daginstitutionen Småfolket i Haslev. Det er ingen almindelig flyttekasse. Den er helt eventyrlig, og den er proppet med forventningens glæde.
En gang om ugen tager fortælleambassadør Sebastian Badensø flyttekassen ned fra hylden. Så samler han børnene på stuen til en hyggelig fortællestund. Fra bunden af kassen fisker han en genstand op, som er omdrejningspunkt for dagens historie.
Nogle gange et kendt eventyr. Andre gange en historie opfundet til lejligheden – også gerne med idéer fra børnene. Nogle gange er det ”bare” en hyggelig historie. Andre gange har historien et pædagogisk sigte – for eksempel er eventyret om Peter og Ulven godt til at tale om, at man ikke hele tiden skal råbe om hjælp.
Sebastian Badensø er én af 13 pædagoger i Faxe Kommunes daginstitutioner, som har deltaget i et projekt, der gennem det seneste halve år har uddannet fortælleambassadører. Projektet har involveret cirka 180 børn.
Faxe Kommune har samarbejdet med skuespiller Steffen Sommerstedt fra Teatret Aspendos. Pædagogerne har været gennem et undervisningsforløb i at fortælle historier, og han har været på besøg i daginstitutionerne for at overvære fortællestunderne og efterfølgende give feedback.
– Han har blandt andet lært os at bruge sprog, mimik og stemning, når vi bruger fortællekassen. Det har handlet om at opbygge en stemning ved hjælp af forskellige figurer, fortæller Sebastian Badensø og tilføjer:
– Det udvikler børns fantasi. De lærer selv at fortælle historier, de genfortæller og digter selv nyt, og så er det hele et godt supplement til vores sprogarbejde.
Faglig leder Anette Nygaard Bang supplerer:
– Det er klar hensigten at kvalificere den mundtlige fortælling, og det har Steffen Sommerstedt som professionel skuespiller bidraget godt til. Vi vil gerne klæde fortælleambassadørerne godt på, og understøtte at børnene bliver aktive medfortællere, siger Anette Nygaard Bang.
– Der er så meget godt på spil her, udover at vi udvikler børnenes sproglige kompetencer. Forskning peger på, at fortællinger også hjælper børnene med at udvikle empati og med at kultivere kreativitet. Fortællinger giver børnene en række mulige opfattelser og løsninger omkring begivenhederne i en historie og det styrker børnene i forhold til at agere i fællesskaber.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Center for Børn & Undervisning og Center for Kultur, Frivillighed & Borgerservice. Et tværgående projekt, hvor pædagogisk udvikling og udbredelsen af teaterkultur er gået hånd i hånd.
Kommentarer