Faxe Ladeplads

Industri eller erhverv? – Samarbejde eller konflikt

debat_logo

Debat: Faxe Ladeplads By- og Kystlaug indgiver hermed protest, indsigelse og høringssvar til lokalplanforslag for Faxe Ladeplads havn.

Åbent brev til alle i Faxe Kommune. Indsendt af Jens H. Larsen. Formand Faxe Ladeplads By- og Kystlaug

Faxe Kommune har fremlagt et lokalplanforslag, som er fyldt med tiltag og forringelser for Faxe Ladeplads by og for alle os der bor her. De vilkår, der rammer de omliggende arealer, Roklubben, Minibyen, naboerne og Lystbådehavnen, er urimelige. Det kan ikke være retsmedholdeligt at forringe de vilkår under hvilke de har købt eller etableret sig.

Naboernes ejendomme vil falde betydeligt i værdi: De vil blive klassificeret som ”ikke støjfølsom aktivitet” – det betyder, at deres muligheder for at klage over støj og støv fra havnen bliver forringet dramatisk. Det bliver så godt som umuligt at få medhold, når først den nye lokalplan har stadfæstet ens ejendom som ikke-miljøfølsom. Det samme gælder havnens andelshavere og brugere (lejere), som heller ikke længere kan få ret i klager over miljøforringelser.

Samtidig bliver det umuligt at sætte gang i nye miljøfølsomme tiltag. Det betyder, at roklubben fx ikke kan udvides og det bliver svært at åbne en lille fiskebutik, eller noget andet der kunne være med til at skabe liv og hygge i området.

Vi anbefaler alle berørte et fælles sagsanlæg

Lokalplanen prøver at forringe Miljøloven, ved allerede i planlægningen at tage forbehold mod fremtidige klager over en ukendt klasse 6 virksomhed. Lokalplanforslaget giver endvidere tilladelse til erhvervsklasse 3-6 på havneområdet uden miljøscreening og til virksomheder af ukendt art.

Ifølge skalaen over virksomhedsgrader (vedlagt lokalplanforslaget) står der om klasse 6 virksomheder at: ”Disse virksomheder kan belaste omgivelserne i betydelig grad. De bør placeres i større industriområder, så der kan blive en betydelig afstand til følsomme naboområder”. Klassen indeholder fx Affaldsforbrænding, Industrislagterier, Savværker, Jern- og metalstøberier og B.G.Stone, hvis de ikke knuser sten. Anbefalet mindste afstand 300 m.

Indenfor 300 m. afstand fra centerområdet befinder sig ældreboligerne på Kirkestræde?, den nye Kiwi m. udendørs udstilling af madvarer, ca. 30 enkelthuse, børnehave, Efterskole, kirken, bus-holdeplads, Lystbådehavnen, Minibyen, Roklubben og håndtering af brødkorn og konsumfisk.

Faxe Ladeplads By- og Kystlaug mener, at hele belastningsgraden skal sænkes. Så det bliver klasse 1 og 2 for hele havnen. Eller endnu bedre: Behold den nugældende lokalplan.

Et kommende salg af hele (eller dele af) havnen?

Det fremlagte lokalplanforslag giver god mening, hvis det tjener til at forberede et kommende salg af hele havnen. Der er mange rygter og signaler, der peger i den retning:

En ny industrivirksomhed vil typisk forlange garanti, i form af en lokalplan, der sikrer industrielle muligheder på hele havnen og samtidig fratager de omkringliggende aktiviteter deres mulighed for at klage over miljømæssige gener. Det ville ikke bare gøre havnen mere attraktiv for industri, det ville også hæve prisen.

Måske er vi for mistænksomme; men vi har noget at have det i. Husk, at det var et usandt brev fra Faxe Kalk, der i sin tid banede vejen for B.G. Stone!

Hvis vores mistanke er korrekt, er det ikke rimeligt, at byens borgere bliver taget som gidsler og på forhånd får forringet deres muligheder for at klage over en ny ukendt virksomhed, i virksomhedsklasse 6 med nye ukendte miljømæssige gener.

Hvis lokalplanforslaget bliver vedtaget, bliver det tilmed muligt for en ny virksomhed at rykke ind UDEN miljøscreening og UDEN klagemulighed for borgerne og dertil alvorlige miljømæssige begrænsninger for byen, naboerne, Roklubben og Lystbådehavnen.

Dorte Nybjerg skriver i læserbrev, den 1. oktober d.å., på kommunens vegne, at det er for at bevare Faxe Kalk, at der skal vedtages en virksomhedsklasse 6 for området. ”Ellers kan det være, at de tvinges til at flytte”. En tom trussel, de flytter kun, hvis det er dét, de vil.

Skulle vores mistanke om et kommende salg af havnen være forkert og Faxe Kalk alligevel bliver, ville det være ligetil at ændre hele havnen til erhvervsklasse 1-2. En sådan klassificering ville ikke være noget problem for Faxe Kalk eller DLG. De kunne uden videre fortsætte deres hidtidige aktiviteter.

Vi borgere kunne trygt, med eller uden Kriegers Flak, hjælpe med til at udvikle havnen til erhvervshavn – uden at frygte industri med store miljømæssige gener til følge.

Lokalplanen skulle bl.a. netop medvirke til, ”at realisere en vision om udvikling af havnen, i samspil med byen, til et attraktivt bolig- og centerområde,” altså ikke et sted hvor havnen har terrorhegn og hvor naboerne er støj- støv- og lugtplagede.

Kommentarer