Haslev

International interesse for dansk boligmarked

Interessen for det danske boligmarked er stigende og udenlandske købere søger rådgivning for at blive hjulpet sikkert igennem bolighandlen, de sproglige udfordringer og en anderledes lovgivning.

Højtuddannede fra hele verden vælger i stigende grad at tage springet og flytte til Danmark. Danske BOLIGadvokater oplever en tilsvarende stigende international interesse for det danske boligmarked og modsat mange danske førstegangskøbere er internationale tilflyttere ikke i tvivl om deres behov for boligrådgivning.

På den årlige Housing Fair, som arrangeres af Dansk Industri og International House, der hører under Københavns Kommune, kommer der cirka 400 internationale tilflyttere. De kommer for at høre mere om det danske boligmarked, hvilke muligheder der findes og hvor man kan finde den rette rådgivning.

Boligkøb på fremmed grund

Det er altid et stort spring at købe bolig og der er mange ting, der skal tages stilling til. Men for internationale tilflyttere kan et boligkøb virke ualmindeligt udfordrende, når det danske boligmarked er uvant og anderledes end i hjemlandet. Det kan for eksempel være svært at få et samlet overblik over lovgivningen på boligområdet eller hvordan der opnås tilladelse til erhverv af fast ejendom hos Justitsministeriet, når størstedelen af det tilgængelige materiale er skrevet på dansk.

– Det danske boligmarked fungerer ofte meget anderledes end internationale tilflyttere er vant til. De fleste får derfor behov for rådgivning. For at gøre det lettere har Danske BOLIGadvokater udarbejdet en guide på engelsk og har gearet foreningens medlemmer til at rådgive internationale tilflyttere om hele købsfasen og livet efter købet, forklarer Niels Erlandsen, advokat og medlem af Danske BOLIGadvokaters bestyrelse.

Danske BOLIGadvokater oplever, at der ikke alene er tale om sproglige udfordringer, men også store kulturelle forskelligheder og meget forskellige lovgivninger omkring bolighandel i de lande, som tilflytterne kommer fra.

– Vi arbejder ofte med svenske og norske boligkøbere. Her er det i al væsentlighed forskellig lovgivning og bolighandelstraditioner, som udfordrer køberne. Mens de tysk- og engelsktalende boligkøbere står overfor den sprogbarriere, som gemmer sig bag det faktum, at der er meget lidt information om danske forhold på andre sprog end dansk, fortæller Niels Erlandsen og henviser til en gratis engelsk tjekliste her.

Samtidig er de udenlandske tilflyttere også meget opmærksomme på fremtidsudsigter og mulighederne for salg og udlejning af boligen i tilfælde af, at det skulle blive aktuelt i fremtiden. Nogle af de ofte stillede spørgsmål er ”Hvor længe må vi bo her? Og hvad nu når vi skal sælge boligen igen? Kreditforeningslån, hvad er det for noget?”

Kommentarer