Faxe Ladeplads

Intet alternativ til skolestrukturen!

debat_logo

Læserbrev: Borgerlisten, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance kritiserer, at Venstres og Socialdemokraternes repræsentanter i Uddannelsesudvalget ikke vil danne en ekstra 7. klasse på Østskolen.

Indsendt af Jonas Kristinsson (V), Henrik Rützou Aakast (V), Finn Hansen (A) og Camilla Meyer (A). Medlemmer af Uddannelsesudvalget

Den beslutning har vi truffet efter at have set, at den ekstra 7.klasse skulle finansieres af penge, der ellers skulle bruges til holddeling, profillinjer eller bedre inklusion.

De 4 ovennævnte partiers forslag til, hvor pengene (knap 2 mio. kr. over de næste 3 år) skulle tages fra, ville således betyde, væsentlige kvalitetsforringelser for samtlige elever på alle kommunens folkeskoler.

Dertil skal der senere i år findes besparelser på knap 52 mio. kr. for at få budget 2015 i balance. Derfor er det vel et relevant spørgsmål til Borgerlisten, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance, hvorfra de synes pengene til den ekstra 7. klasse skal tages. Pengene kan ikke bare tages af kommunekassen, uden at det betyder forringelser for andre borgere (pengene kan kun bruges en gang).

Vi medgiver, at klasseoptimering er en kedelig konsekvens af skolestrukturen. Men vi synes, det er vigtigt, at have fokus på det positive ved skolestrukturen. Eksempelvis er der blevet en bedre kvalitet i undervisningen, med vejledende timetal på alle klassetrin, bevarelse af alle skoler samt at der tilføres flere ressourcer til indskolingen, holddeling, inklusion samt profillinjer.

Altså medvirker skolestrukturen til et stort kvalitetsløft af vores folkeskole – til alle elevers fordel.

I år har alle fået opfyldt deres primære ønske ved skolestarten i 0. klasse. 5-6 elever skal måske ufrivilligt skifte skole ved overgangen til 7. klasse. Vi skriver måske, fordi det muligvis kan klares af frivillighedens vej ved valg af profillinjer på en anden skoleafdeling. Det skete f.eks. sidste år, da mange elever valgte den internationale linje i Karise.

Vi skal ikke bagatellisere ulemperne for de elever en skoleflytning går ud over, men vi mangler et alternativ til skolestrukturen (med realistisk finansiering) fra kritikerne.

Nu har man kritiseret i over 2 år og ført valgkamp på sagen uden at levere et alternativ. Det er utroværdigt.

Kun Lars Christensen fra Enhedslisten har leveret noget konstruktivt, nemlig at droppe ”klassemodellen”.

Tak for det.

For øjeblikket kræver Folkeskoleloven imidlertid, at vi danner klasser, og der må ikke være mere end 28 elever i hver. Hvis den nye Folkeskolereform laver om på dette, vil vi meget gerne drøfte en model, der kan forhindre elevflytninger i fremtiden.

 

Kommentarer