Haslev

IT-kriminelle holder ikke sommerferie

Pas, tandbørste, badeshorts og selvfølgelig dine digitale enheder.

Du har gennemgået din tjekliste og er med andre ord rejseklar. Men har du lavet et digitalt sikkerhedstjek? Hvis svaret er nej, så er du ikke klar til sommerferie i udlandet, lyder det fra IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender.

For de fleste mennesker er sommerferie lig med afslapning, men ikke for IT-kriminelle. De smøger i stedet ærmerne op. Sådan lyder det fra IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender. Her overvåger man it-kriminelles aktiviteter, og sommerferien er utvivlsomt blandt det mest travle perioder på året. Turister er attraktive mål for cyberkriminelle, og det er der gode grunde til, fortæller sikkerhedsekspert hos Bitdefender, Bogdan

Botezatu:

“Mange mennesker har svært ved at relatere til digital kriminalitet. Det bliver hurtig en diffus størrelse. Selvom vi hører meget om online bedrageri og svindel mod turister, så kan det være svært at forstå, hvad det betyder i praksis på rejsen. Vi tager derfor ikke altid de fornødne forholdsregler,” siger Bogdan Botezatu.

De fleste turister slapper af i stedet for at bekymre sig på ferien. Man er langt væk fra sin comfortzone og hjemlige rutiner. I udlandet vil der ofte gå længere tid, før man opdager et angreb, og det giver mere tid til at tømme en bankkonto. Det er altsammen med til at gøre turister til interessante mål for svindlere, forklarer Bogdan Botezatu.

Forberedelse og gode digitale vaner gør dig til et mindre oplagt mål for en hacker. Bitdefender opfordrer derfor alle rejselystne danskere til at benytte nedenstående sikkerhedsguide inden afrejse:

Bitdefenders tjekliste inden afrejse

1. Hold dine enheder opdaterede.

Kriminelle bruger mange år på at finde fejl i digitale programmer, som de udnytter til at komme ind i enheder med programmet installeret. Når disse fejl misbruges, kaldes det for en “exploit”. Producenten af det misbrugte program finder og retter løbende disse fejl, men hvis du ikke opdaterer programmet eller appen, så beholder du fejlen på din enhed og holder potentielt døren åben for en hacker.

2. Stærke kodeord

Sjusker du med kodeordet på digitale tjenester, så er det lettere for en kriminel at gætte det. Cyberkriminelle bruger alle kneb til at få adgang til brugernes private oplysninger, men hvis en hacker får fat i nøglen til døren, så er der jo ingen grund til at sparke den ind. Få styr på koderne inden afrejse.

3. Lav en back-up af dine data

Det kan gøres i skyen eller via fysisk hardware. Hvis du bliver udsat for et såkaldt ransomware-angreb, hvor dine data bliver låst eller stjålet, så kan du få dem igen uden at skulle betale bagmanden.

4. Brug en VPN (virtuelt privat netværk)

Når du surfer på offentlige Wi-Fi-netværk i udlandet, så er det vigtigt at have en såkaldt VPN-løsning på computer, tablet og smartphone. En VPN er et program, som gør dig nærmest usynlig på nettet, og det bliver vanskeligt for svindlere at følge dine aktiviteter som online transaktioner og browsing. Anskaf en god VNP inden afrejse og ikke først, når du står i udlandet.

5. Installer sikkerhedsprogrammer

Mange forbrugere har anti-malware, anti-spyware og anti-spam installeret på computeren. Til gengæld glemmer de, at de også skal have sådanne programmer installeret på telefon og tablet for at undgå falske apps, vira og trojanske heste. Man kommer langt med at bruge sin sunde fornuft på rejsen, men hvis hackerne alligevel angriber, så gælder det om at have et effektivt skjold, der holder dem ude.

 

Kommentarer