Rønnede

Jeg en skov mig plante vil / eller ej…

debat_logo

Læserbrev: En sag har jo altid 2 sider derfor har jeg lyst til at beskrive den anden side af en artikel i Landbrugs-Nyt med overskriften ”Jeg en skov mig plante vil”

Indsendt af Marianne og Poul-Erik Würtz, Møllevej 58, 4683 Rønnede.

En sag har jo altid 2 sider derfor har jeg lyst til at beskrive den anden side af den historie/artikel som blev bragt i Landbrugs-Nyt tirsdag den 25. november 2014, med overskriften ”Jeg en skov mig plante vil” et interview med Vagn Jensen, Kongsted.

Min/vores opfattelse af Vagn Jensen som person og nabo er denne sag ganske uvedkommende, og har ingen relevans her.

Vi bor i Danmark som er et demokratisk land, med mange love og regler som alle borgere i dette land skal følge/overholde, så vi kan få et tåleligt samfund med plads til os alle, og lad mig bare i flæng nævne nogle – skatteloven, hegnsloven, lov om ægteskabets retsvirkning, museumsloven, færdselsloven, forvaltningsloven og skovbyggelinjen (den vender jeg tilbage til!!!!) ja jeg kunne blive ved meget længe endnu. Alle disse love og regler skal forvaltes af vores kommunale/regionale/statslige embedsmænd/kvinder og politisk folkevalgte personer.

Forvaltning af lovene

I Faxe Kommune, hvor vi bor, forvaltes lovene også, men jeg vil da indrømme at nogen gange kan man ikke helt forstå om det bliver gjort efter hensigten…

Lad mig nævne nogle konkrete eksempler i forhold til netop denne sag.

Hvis man har specielle ønsker for forandring på ens grund, så skal der nogen gange en offentlig høring til – det kan være en naboorientering, nabohøring og partshøring. Vi fik i denne sag en nabohøring tilsendt primo juli 2014, og med deadline for indsendelse af kommentarer dateret den 11. august 2014.

Der var bare lige dette lille problem, at hvis vi havde nogen spørgsmål der skulle belyses, så havde kommunen sommerferie i hele juli måned!!!!

Søgte forlænget frist

Derfor søgte vi om forlængelse af fristen for indsendelse af spørgsmål. Den 20. august 2014 modtager vi (undertegnede) et nyt brev, fordi kommunen nu er blevet gjort opmærksom på, at vi ikke er berettiget til en nabohøring men derimod en partshøring, fordi vi er direkte naboer til matriklen, hvor der skal plantes skov. Det giver så en forlængelse på vores evt. kommentarer frem til 5 september 2014.

Så allerede nu kan den vakse læser se, at tiden jo hurtigt kan gå med ingenting.

Nabogruppe

Vi var 6 naboer som var direkte berørte af dette skovprojekt, og vi satte os sammen og dannede en gruppe – valgte 2 personer ud af gruppen som skulle være vores talerør, så ikke 12 personer men kun 2 personer fremadrettet skulle varetage al kontakt til offentlige myndigheder på vores vegne i denne sag.

Som nabogruppe har vi fremsat 19 – for os berørte særdeles vigtige – spørgsmål, og efterfølgende har vi (undertegnede) selv fremsendt yderligere 9 spørgsmål til Faxe Kommunes Center for Erhverv og Udvikling, og lige her hopper min kæde så af, fordi vi har ALDRIG modtaget nogen form for svar på så meget som et eneste af disse spørgsmål. Så kan man jo spørge sig selv – hvorfor dælen bliver vi så spurgt????

Fremtidige muligheder

Nogen vil nok sige krakilere, ja måske, for selvfølgelig har Vagn Jensen ret, matriklen er hans ejendom og skoven bliver først et

rigtigt stort problem om 20 – 25 år for vores vedkommende, men der er så bare lige den lille hage ved det, at til den tid kan man IKKE flytte så meget som et lillebitte egeblad i den sag, så hvis vi skal varetage vores ejendomsværdi, mulighed for anvendelse af sollys til vedvarende energi, fremtidig mulighed for at nyde eftermiddagssolen på denne matrikel, ja, så er det nu og kun nu at der skal tages nogle kampe for at sikre at de respektive lovgivninger i sådanne sager bliver fulgt til punkt og prikke.

Vi sidder som lægmænd og har været en smule irriteret over, at når man får et brev med posten omkring ændringer i den nærmeste omkreds af din ejendom, så havde det været et godt træk fra kommunen, at man i brevet havde indskrevet nogle links, som du og jeg kunne følge, så kunne man følge disse og læse lidt omkring hvilke rettigheder man havde og hvordan man kunne få svar på evt. spørgsmål.

Brug for at kende lovstoffet

I stedet skal man selv finde ud af hvad der kunne blive brug for her – og tro mig det er ikke nemt – og da slet ikke hvis man også går på arbejde hver dag og måske skal bruge sine fristunder til den slags. Så i vores lille nabogruppe har vi draget meget stor nytte af en person, som bestrider en kolossal viden netop i alt dette lovstof, og har kunne være behjælpelig med at svare på vores mange spørgsmål, for at spørge Faxe Kommune, det nytter ikke meget – der sker oftest en af 3 ting:

1. enten får du intet svar

2. eller du får et forkert svar

3. eller sagen bliver forhalet så evt. tidsfrister overskrides og du ikke får mulighed for komme med indsigelser/spørgsmål.

Så alle disse aspekter skal tages med, når man ikke syntes at der er skred i nogen ting, og at ens sag bliver syltet/forhalet. Og der har været rigtig mange ting i denne sag, som har givet anledning til at sagen trækker ud.

Kronvildt?

På falderebet vil jeg godt lige korrigere et par enkelte ting – citat ”jeg vil blot etablere skov på min mark til glæde for vildtet, mig selv og kommende generationer…”

Ifølge den ansøgning jeg har set, så har Vagn Jensen ønsket at opsætte en hegn, der er 2,30 meter højt hele vejen rundt om skovarealet i skel, netop på grund af alt det kronvildt som er i området.

Nu har vi boet her i 35 år og kan konstatere at kronvildtet må være her, når vi er på arbejde om dagen, fordi jeg/vi har aldrig set andet end lidt rådyr, harer og mus.

Offentliggørelse

Til sidst syntes jeg, at det er på sin plads at nævne – fuldstændig som reglerne forskriver – så blev det offentliggjort i Faxe Bugten den 18. november 2014 under Faxe Kommune og landzonetilladelser, at der ønskes skovrejsning på Møllevej 66 i Kongsted – men ingen, medmindre man har virkelig meget forstand på den slags sager og hvis man har søgt aktindsigt, vil fatte en kogle af hvad det drejer sig om fordi – og nu kommer vi nok til det punkt hvor Faxe Kommune har fejlet stort, fordi langt flere ejendomme bliver berørt og burde have været inddraget i høringsprocessen – fordi når man har privatejede skove, som er større end 20 ha (det bliver dette område når det lægges sammen med eksisterende skov) så opstår der en skovbyggelinje, hvilket vil sige, at i en radius af 300 meter rundt om det samlede skovareal SKAL alle husstande/matrikler søge om tilladelse til ALT muligt indenfor ændringer, nybyggeri, ja, selv det at stille en campingvogn på grunden – og det vil ikke blive nemt at få lov til noget, da man fremadrettet ønsker at sætte hensynet til naturen i absolut højsæde. Men alt det kan man selv læse i Naturbeskyttelsesloven §17 – med den seneste ændring i Lov nr. 1630 af 26.12.2014.

Vil gerne natur

Nu skal læseren jo ikke tro, at vi ikke elsker natur, skov og strand – det gør vi i høj grad. Vi er begge født og opvokset på landet, men vi elsker også vores ejendom, vores fristed som meget gerne skulle bevare sin ejendomsværdi, så når vi skal gå på pension, så er der lidt tilbage til fornøjelser.

Og der er kun os selv til at tage vare på dette.

Derfor har vi valgt at sige en skov som nabo – det vil være dejligt, men IKKE lige i skel. Lidt afstand det vil være dejligt, og endnu mere dejligt vil det være, hvis skoven så var tilgængelig for naturens dyr også.

I fred og fordragelighed.

Marianne og Poul-Erik Würtz.

Kommentarer