Jim Lyngvilds berømte grønlandsbilleder udstilles på Geomuseum Faxe
Den 7. oktober åbner Geomuseum Faxe Jim Lyngvilds udstilling INORROOQ – Hamskifteren. En udstilling der nu kommer til Danmark for første gang, og som viser Lyngvilds fantastiske værker og kreationer, der frit er inspireret af den grønlandske kulturhistorie, og som hen over sommeren har været udstillet på otte forskellige museer i Grønland.
Udstillingen vakte stor opmærksomhed, da den tidligere på året blev droppet to dage før den planlagte åbning, på Ilulissat Kunstmuseum. Jim Lyngvild blev beskyldt for kulturel appropriation, og udstillingen blev et meget omdiskuteret emne. Heldigvis var mange grønlændere uenige i kritikken, og med stor velvilje blev værker og kreationer i stedet vist i Ilulissat Kulturhus, hedder det i en pressemeddelelse.
”Jeg ville gerne fortolke og fortælle om den grønlandske kulturhistorie, men trække det over i et mere moderne billede, så folk bedre kunne få en forståelse af den grønlandske mytologi. I forbindelse med udstillingen tog jeg fat i flere grønlændere, for at gøre mig klogere på hvilke emner man kan tillade sig at fortolke, og hvilke emner grønlænderne selv vil være historiefortællere på. Derfor valgte jeg at lave grønlandske naturvæsner, hvilke desværre skabte en del røre. Det gør mig ked af det, at jeg ikke kan lave et projekt uden, at det skal misforstås”, fortæller Jim Lyngvild.
Naturen som omdrejningspunkt
Udstillingen tager således ikke udgangspunkt i specifikke myter eller sagn. Den hedder INORROOQ, som betyder hamskifter – én der både kan være menneske og dyr på samme tid. Omdrejningspunktet er naturen som helhed og de ånder, Jim Lyngvild selv føler at have mødt i Grønland. De forunderlige væsener der bor i hjertet, såvel som i havet eller de dragende stenformationer. De kan være smukke, vilde, farlige og så videre, men de er altid en del af den grønlandske natur – med og uden navn, lyder beskrivelsen.
Andre inspirationer er mere naturlige og direkte omsættelige. Eksempelvis fjeldrypen eller skarven, der med deres fjerdragter og farver er nemme at spotte.
Så, hvad beskueren får ud af billederne, er op til den enkelte. Der gives ikke faste svar eller en facitliste, for billederne er, hvad man selv gør dem til – et spejlbillede af både natur og fantasi.
Fra Grønland til Faxe
Netop billederne, med kendte modeller som Nukâka Coster-Waldau og Julie Berthelsen er årsagen til, at Geomuseum Faxe har valgt at få udstillingen til Danmark. De er nemlig fotograferet i Faxe Kalkbrud, som uden sammenligning måske er et af de steder i Danmark, som minder mest om den grønlandske natur. Kalkbruddet ligger lige ved siden af museet, og under optagelserne blev det brugt som base for hele fotoholdet. Allerede her blev interessen og fundamentet for en udstilling på Geomuseum Faxe skabt.
”Helt naturligt kunne vi ikke styre vores nysgerrighed, når så kreativ en kunstner som Jim Lyngvild vil bruge så fantastisk kulisse, som Faxe Kalkbrud er. Vi synes, det var fascinerende at følge med i, og derfor greb vi muligheden for at få udstillingen til Geomuseum Faxe. Vi vil gerne vise både lokalbefolkningen, herboende grønlændere, og resten af Danmark, hvor smukke billeder og kostumer han har skabt, og hvor dygtig en kunstner han i det hele taget er”, fortæller museumsinspektør Jesper Milán.
Museet er netop nyindrettet med en splinterny udstilling, hvor der samtidigt er frigjort mere end 130 kvadratmeter til særudstillinger. INORROOQ – Hamskifteren af Jim Lyngvild bliver således den første eksterne særudstilling efter istandsættelsen. Det glæder Geomuseum Faxe, at det netop er denne udstilling, som er den første i rækken af særudstillinger i de nye imponerende omgivelser.
Om Geomuseum Faxe
Geomuseum Faxe er stedet, hvor du kan opleve den nye permanente udstilling “Danmarks fossile koralrev”, som fortæller historien om hvordan Faxe Kalkbrud for 63 millioner år siden, var et levende koralrev. I udstillingen vækkes det fossile koralrev til live med fine animationer, levende koralrevsfisk og smukke fossiler fundet i bruddet. Museet har derudover en velassorteret café, med udsigt direkte til kalkbruddet samt en inspirerende museumsshop.
Om Faxe Kalkbrud
Faxe Kalkbrud er Danmarks største menneskeskabte hul i jorden. Der har været brudt kalk i Faxe i over 900 år. Kalken i bruddet er resterne af det store koralrev, der voksede på stedet for 63 millioner år siden, dengang Danmark var dækket af hav. Geomuseum Faxe arrangerer guidede fossiljagter ned i kalkbruddet, hvor man kan finde sine egne 63 millioner år gamle forsteninger af alle de fantastiske dyr, som levede på det fortidige koralrev.
Fakta om udstillingen
Udstillingen kan ses på Geomuseum Faxe, Østervej 2B, 4640 Faxe i perioden 7. oktober 2022 til 31. august 2023.
Entré:
Voksne fra 120 kr.
Studerende & pensionister fra 105 kr.
Børn 6-17 år fra 30 kr.
Børn u. 6: Gratis
Kommentarer