Jobvæksten på Sjælland går uden om Faxe
Der er gang i den private beskæftigelse på Sjælland, viser en ny opgørelse fra Djøf. I 2017 steg den mest i Køge, mens der i Faxe og Lejre blev færre privatansatte.
Sidst år blev der på Sjælland uden for hovedstadsområdet ansat 6.095 flere medarbejdere i den private sektor – svarende til fire pct. I antal hoveder er det Køge, der har haft den største fremgang med 1.270 flere privatansatte medarbejdere – en stigning på ni procent. Og også Solrød og Vordingborg har haft en solid stigning i beskæftigelsen på otte procent – svarende til 204 og 497 nye medarbejdere i virksomhederne.
Men to kommuner – Faxe og Lejre – har haft en vigende privat beskæftigelse.
– For lønmodtagerne i Region Sjælland er det jo skønt, at virksomhederne de fleste steder i det er i fremgang og ansætter nye medarbejdere. Men i nogle kommuner går det desværre trægt. Derfor er det helt rigtig set, når regeringen ønsker at udvide ordningen med vækstpiloter i Landdistrikterne med ekstra 10 millioner kroner, siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat.
Den statslige ordning skaber vækst og udvikling i landdistrikterne ved at hjælpe mindre virksomheder med at få ansat en akademiker i en periode. De små og mellemstore virksomheder kan på den måde få sat skub i fx salg, marketing og nye it-løsninger. Opgaver som det ellers kan være svært for mindre virksomheder at løfte.
Opgørelsen fra Djøf viser også, at virksomhederne generelt hyrer flere akademikere. 15 procent flere fra 2013 til 2017 i Region Sjælland. Men forskellene mellem kommunerne er store. I Kalundborg Kommune er der på fem år blevet ansat 32 pct. flere akademikere, mens Guldborgsund og Greve kommuner har oplevet en tilbagegang i antallet af akademikere i de private virksomheder.
– En del af forklaringen er sikkert, at enkelte store arbejdspladser er meget videntunge, og når de ændrer på bemandingen kan det hurtigt ses på jobvæksten for akademikere. Men jeg tror også, at nogle kommuner skal skubbe på hos de mindre virksomheder, så de får nye medarbejdere med kompetencer inden for fx salg, kommunikation og økonomi, siger Henrik Funder.
Når en mindre virksomhed ansætter den første akademiker, kan det aflæses direkte på bundlinjen i form af øget overskud og beskæftigelse.
Vedhæftet en opgørelse over udviklingen i antallet af privatansatte i de enkelte kommuner i perioden 2013 til 2017. Tallene kommer fra Danmarks Statistiks lønmodtagerregister og er de senest tilgængelige.
Kommentarer