Kære Faxe kommune, jorden kalder!
Debat: Tvangskloakering i det åbne land er et varmt emne, men Faxe kommune er på vildspor i sagen desværre.
Indsendt af Birger Holm Brøndberg. Bestyrelsesformand, Liberal Alliance i Faxe
Faxe kommune anført af Teknik & Miljø udvalgsformand Ivan Lilleng (C) gør sig i øjeblikket skyldige i indsats uden mål og kontrolmuligheder, samt tilsidesættelse af borgernes retssikkerhed og unødvendig magtanvendelse.
Eksperter siger, at det ikke er juridisk risikofrit for Faxe Kommune at fastholde jerngrebet for ukloakerede ejendomme og i Liberal Alliance ønsker vi hensynet til borgeren, retssikkerheden og den sunde fornuft sat over tåbelige hensyn til ”systemet” for systemets skyld, hvilket vi lytter os til at flere andre kommuner på Sjælland også i disse dage trækker i retning af og det er sundt! Det er ikke betryggende, når en embedsmand fra Faxe svarer klokkeklart JA, når en borger spørger direkte om han skal kloakere, hvis han kan bevise han ikke forurener. Det er magtanvendelse af værste skuffe.
1. At påtvinge borgerne efterkloakering vil næppe virke efter hensigten fordi: Det der betyder noget for åens økologiske tilstand og de såkaldte faunatal for at man kan undgå påbud, det er ikke spildevand, men åens fysiske udformning. Dette dokumenterer både DMU og Natur og landbrugskommissionen fuldt ud, det er primært dårlige fysiske forhold, der er årsag til manglende målopfyldelse i de danske vandløb og forbedring af de fysiske forhold er vigtigere end reduktion af næringsstoffer (Læs: før efterkloakering af private husstande)
2. Trækker man en voldsomt dyr løsning ned over hovedet på borgerne, hvis den sandsynligvis ikke virker? Selvfølgelig ikke, kommunens påbud skal kunne holde i retten iflg. Miljø-og Fødevareministeriets ansvarlige styrelse for Vand og Naturforvaltning (SVANA) og her går det helt galt for Faxe Kommune for det kan de ikke!
EU retten er overtrådt, der er ingen sammenhæng mellem det man kræver af borgeren og det udbytte samfundet får og her pålægger man borgeren at betale ca. 100.000 kr for noget, ingen aner om virker – det går simpelthen ikke og derfor er det også et EU krav der skal følges at der skal være proportionalitet i tingene. Lægger borgeren sag an ville staten/kommune med stor sandsynlighed tabe.
3. Hvorfor stoler Ivan Lilleeng (C) blindt på embedsværket i Faxe kommunes og dækker sig ind under dem? De har før taget fejl og kommunen har tabt sager i Natur- & Miljøklagenævnet og også i sagen om pylonen ved Eco Valley er embedsværket på usikker grund.Lad nu fornuften råde, vær visionær, gå forrest og lav en ”Faxe model” lige som i Slagelse. I Slagelse var det et enigt byråd som vedtog modellen og i to år har der ikke været konstateret negative konsekvenser.Hvorfor har hverken Miljøministeriet, Dansk Naturfredningsforening eller andre klaget? Fordi det virker, er lovligt og i øvrigt er sund fornuft!
Kommentarer