Karise

Karises livskunstner med hænderne skruet rigtigt på

Hans van Dam med sine geder, som er anskaffet til at lege med børnene I hans café - Pandekagehuset Café Hans.

Karise: Ingen kan bage pandekager som Hans, og kagerne er opkaldt efter de workawayers, der har hjulpet til med at få Pandekagehus CafeHans op at stå. Pandekagehuset har netop holdt et års fødselsdag.

Tekst og foto: Marianne Langvardt

Det der med, at man er enlig mor til 27 børn, og ikke har råd til at tage på ferie… Det er noget pis! For der findes rigtig mange muligheder. Du skal bare sørge for en profil af dig selv, og tilbyde din arbejdskraft på www.workaway.info. En cykel har man vel, eller man kan låne en, og så er det bare af sted. Der er altid nogen, der mangler en håndsrækning. Enten til at rydde op i haven, male en eller flere døre, lave mad, eller bage nogle pandekager. Til gengæld får du kost og logi og møder nye mennesker. Tja, du er måske så heldig, at du får et helt nyt livssyn!

Hans van Dam, hollænder, tidligere konsulent i webfunktion.dk, specialist i pandekager, såkaldt ”workaway’er” og livskunstner med hænderne skruet rigtigt på, er spækket med historier og oplevelser. Han kunne ikke drømme om, at lade livet passere forbi. Heller ikke da en typisk pensionistkrise kunne give anledning til en slags sortsyn.

– Livet er jo ikke forbi, fordi man er 67 år, og skal på pension. Godt nok er indtægterne ikke overvældende, men noget må man finde på.

Og det gjorde Hans van Dam. For netop et år siden åbnede han Pandekagehus CafeHans (www.cafehans.dk) på hjørnet af Drosselvej Køgevej i Karise i den søde lille gård, hvor gederne indbyder børnene til leg, og kaninerne futter rundt og lader sig klappe. Meget er under opbygning, forstår sig, men visionerne er i orden. På et år har Hans van Dam fået indrettet en længe til en lille cafe, hvor der sælges pandekager en masse.

– De er super lækre, 27 cm i diameter, nogen er søde med æbler og is, andre er indbagte pandekager med champignon, tomat og ost. Nogle er glutenfri til allergikere, og priserne er billigere end i Holland – kun mellem 35 og 50 kroner, forklarer den høje mand, der er typisk iværksætter og selfmade. Det er kun mennesket selv, der sætter grænser. Han er ikke færdiguddannet til noget, men kan næsten alt. Han var 21 år i Holland, da han snusede til IT, og udviklede sit eget webfirma. På en usædvanlig sejltur til Brasilien mødte han sin danske, nu fraskilte kone, flyttede til Danmark og fik to børn.

Nu har han et af de meget få pandekagehuse i Danmark.

– I Danmark elsker folk pandekager, men der findes stort set kun mit pandekagehus og et par andre stykker. I Holland er der 500 pandekagehuse! Hans van Dam slår ud med hånden.

En ”herregård” for gratis arbejde

Da vejret i vinter kunne give anledning til dårligt humør, besluttede Hans van Dam at rejse lidt væk. Han søgte på www.workaway.info og fik kontakt til en tysk familie i Sydspanien. Her forærede han fem ugers arbejde for kost og logi og ikke mindst varme og sol, og da han drog af sted igen, efterlod han et nyt køkken, nye vinduer og døre enkelte steder i huset, og et solfanger anlæg. Men det bedste han fik for sit arbejde, var et venskab med det tyske par, der gav ham husly.

[singlepic id=1204 w=480 h= float=]

Hans van Dam holder ikke altid åbent i Pandekagehus CafeHans. For eksempel ikke i møgvejret i dag, men måske i morgen når solen skinner.

– Jeg gør gengæld her i mit eget hus, når studerende spørger mig, om jeg mangler arbejdskraft. De er sjældent uddannede, men mange gør en indsats, og har arbejdsvilje og hænder, der er skruet godt på. Dertil kommer, naturligvis, at jeg jo er alene, og nyder, når der er selskab, siger han.

Når en frivillig har lagt arbejdskraft i Pandekagehus CafeHans eller have, bliver han udødeliggjort. Pandekagerne får navne efter arbejdskraften, for eksempel en Corey m. sukker, marmelade og syltetøj, en Livia med æbler, rosiner og kanel, en Elisabet med løg og tomat eller en Gabriel med løg, tomat, champignon og ost.

 

Kommentarer