Faxe Ladeplads

Kiwi sætter turbo på lukningerne

Allerede i næste uge lukker de første Kiwi-butikker og de sidste lukker i begyndelsen af juni.

Dagrofa indleder nedlukning af de første butikker med ophørsudsalg allerede i næste uge og de første butikker lukker helt ned i weekenden den 20.-21. maj. Alle de 77 butikker, som ikke skal fortsætte, vil være lukket en uge inde i juni.

Det er meldingen fra Dagrofas koncernchef, Per Thau, skriver Dansk Handelsblad.

– Vi lukker butikkerne i tre faser. Vi sætter priserne ned på vores varer for at få solgt ud. Butikkerne vil komme til at se tomme ud efterhånden, som de nærmer sig lukning, men det vil også være her, der er de største besparelser for kunderne, siger koncerndirektør, Per Thau.

29 af kædens butikker vil blive konverteret til Spar eller Meny. Kiwi har allerede stoppet den landsdækkende markedsføring.

Konkurrerende kæder har følerne ude

En af forklaringerne på hvorfor Dagrofa har valgt at opgive Kiwi, er dårlige placeringer af butikkerne. Flere af de butikker Dagrofa lukker ligger tæt på konkurrenters butikker, hvilket betyder at de er mindre attraktive.

Både Dansk Supermarked, Fakta og Lidl har vist interesse for at købe nogle af de tomme butikker, dog med visse forbehold.

– der er ingen tvivl om, at der, hvor vi vurderer, at der kunne være mulighed for at drive en god og rentabel forretning, vil vi helt sikkert være interesserede i det, sagde kommunikationsdirektør hos Danske Supermarked, Mads Grand til Dansk Handelsblad.

– Et af Kiwis problemer har været, at placeringerne ikke har været de bedste, og Dagrofa beholder selvfølgelig de bedste selv. Jeg afviser ikke, at vi kan være interesserede i en eller flere butikker, siger Stina Glavind, der er direktør for Coops discountkæde Fakta.

– Som ekspanderende kæde er vi jo altid interesseret i både nye placeringer, kunder og engagerede medarbejdere, siger Mads T. Nielsen, udviklings- og ejendomsdirektør i Lidl Danmark.

Heller ikke vicedirektør i Aldi, Thomas Bang, vil afvise, at kæden kunne være interesseret i en tidligere Kiwi-butik.

Også Rema 1000 har vist interesse og de vil formentlig være en af de største aftagere.

– Nogle af dem, vi er interesserede i, vil andre helt sikkert også gerne have, og så er det et spørgsmål om prisen. Nogle konkurrenter vil helt sikkert grave dybt – vi vil ikke købe for hver en pris, siger administrerende direktør i Reitan Ejendomsudvikling, Jan Poulsen.

De konkurrerende kæder fået en frist til onsdag den 17. maj til at meddele Dagrofa, hvilke butikker de ønsker at overtage.

KIWI-lukninger vil bremse byggeri af nye butikker

– Når man udbyder 70-80 butikker på markedet, så vil flere kæder nok lade nye projekter ligge et stykke tid og vurderer de nye muligheder. Det kan i hvert fald påvirke nogle projekter rundt omkring. Det er der ingen tvivl om, så det er klart, at Kiwis lukning vil få en effekt på markedet, siger erhvervsmægler Klaus Holmstoel fra Colliers International i Vejle til Dansk Handelsblad.

Morten Lykke, adm. direktør i ejendomsudviklingsselskabet Innovater, der har særligt stor fokus på detailhandel, er heller ikke i tvivl om, at lukningen af Kiwi vil betyde et fald i antallet af nyopførte dagligvarebutikker de kommende år.

Kommentarer