Kommunalt medansvar i spildevandssagen
Debat: I forbindelse med forberedelserne til vandplanerne for 2012 – 2015 fik Faxe kommune i 2010 udfærdiget en recipientrapport af det anerkendte rådgivningsfirma Orbicon.
Indsendt af Eli Jacobi Nielsen, Prins Buris Vej 19, 4653 Karise. Byrådsmedlem, DF, Faxe kommune.
I december samme år udsendte Miljøministeriet et notat, J.nr. BLS-406-0004, hvori det pointeres at ”I de tilfælde, hvor kommunernes oplysninger om mangler i vandplanforslagenes datagrundlag mm. ikke er indarbejdet i de nu foreliggende planforslag, vil disse naturligvis indgå i det videre arbejde med justering af planforslagene” altså at kommunerne forventes at indberette relevant information om vandløbenes tilstand mv, for at sikre det bedst mulige datagrundlag.
Læs også: Kommunen ignorerer egen analyse af vandkvaliteten
Efter den generelle udsættelse af behandling af vandplanerne p.g.a. indsigelse fra Natur og Miljøklagenævnet, indgav Faxe kommune i 2013 et høringssvar hvori der meget prisværdigt lægges vægt på behovet for differentieret målsætning, f.eks. at målet bør ændres til faunaklasse 4 for vandløb med ringe fald og sandbund.
Desværre er konklusionerne i Orbicons rapport, der anbefaler at der ikke sker indsats overfor spildevand ved Stenkilde Bæk, Fakse Å, Lille Å, Orup Bæk, og Herrede Bæk ikke medtaget i høringssvaret, og følgelig er vandløbene ikke udtaget af indsatsområderne i vandplanerne.
Der argumenteres ofte med at ”det er staten der har bestemt hvor der skal ske en indsats” – men staten forventer tydeligvis at kommunerne bidrager med relevante informationer. Har man, som Faxe kommune i dette tilfælde, ikke viderekommunikeret sådanne oplysninger, har man selv del i ansvaret for de påbud der udstedes på et utilstrækkeligt eller forkert grundlag.
Kommentarer