Haslev

Kommunen deltager i kampagne for alkoholbehandling

respekt_alkoholkampagne

Faxe Kommune deltager de kommende tre uger i den landsdækkende RESPEKT kampagne.

Faxe Kommune deltager i den landsdækkende RESPEKT kampagne, som er sat i søen af ”Alkohol & samfund” og ”TrygFonden”.  og kører de kommende tre uger med start fra i dag.

I forvejen er alkohol og især behandling heraf et vigtigt emne i Faxe Kommune, og der gøres et stort stykke arbejde i den retning.

Faxe: Kommune vælger derfor at understøtte den landsdækkende kampagne, hvilket biografgængere også vil opleve, da kommunen i en tre måneders periode vil ”reklamere” for  kommunens gratis og skræddersyede behandlingstilbud til alkoholmisbrugere.

Samtidig vil kampagnen gøre op med den misforståelse, at det et tabu at få hjælp til at takle et alkoholproblem. For mens det kan være skamfuldt at drikke for meget eller at være pårørende til én, der drikker, vil man med det samme mærke omverdenens anerkendelse og støtte, når man gør noget ved problemet.

Alkohol er hverdagskost

– Antallet af borgere, der kommer i behandling i de gratis, kommunale behandlingstilbud, står i skærende kontrast til omfanget af alkoholmisbrug. I 2014 kom ca. 14.000 i behandling, men ifølge Statens Institut for Folkesundhed er 140.000 danskere afhængige af alkohol, og 585.000 har et skadeligt højt forbrug. Dårlig og mangelfuld information om den hjælp, der er at hente, er medvirkende til, at mange aldrig henvender sig på de offentlige behandlingscentre, siger Ulrik Becker, som er bestyrelsesmedlem i Alkohol & Samfund, overlæge dr. med. på Hvidovre Universitetshospital og Professor på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet

Det har siden 2007 været kommunernes opgave at tilbyde gratis alkoholbehandling og oplyse om det til borgerne, og der er god grund til at få flere i behandling. Ifølge en ny Userneeds meningsmåling blandt de 30-70 årige har 53 procent af danskerne en eller flere personer i familien, vennekredsen eller blandt kollegerne, der, efter deres mening, drikker for meget.

– Alkoholmisbrug er stadig hverdagskost for alt for mange danskere. Kommunerne er fremadrettet nødt til at gøre en ekstra indsats for at kommunikere i øjenhøjde med borgeren – både om behandlingsgarantien og om typer, metoder og konkret forløb i en alkoholbehandling. Det er nødvendigt at afmystificere, hvad alkoholbehandling går ud på. Dårlig information på kommunernes hjemmeside er i bedste fald forvirrende og i værste fald skræmmer det folk med alkoholproblemer væk fra behandlingstilbuddet, siger Ulrik Becker.

Mere end 200 borgere fik i 2015 hjælp til at takle alkoholproblemer fra Faxe Kommunes professionelle behandlere.

På kommunens hjemmeside kan man læse konkret om Faxe Kommunes gratis alkoholbehandling, der omfatter både samtaler, familierådgivning, anonym rådgivning, ambulant behandling og døgnbehandling.

Meget andet end Antabus

Ifølge Userneeds-meningsmålingen forbinder 61 procent alkoholbehandling med Antabus og 25,8 procent forbinder den med en periode, hvor man er isoleret fra resten af samfundet.

En af de pointer, kommunerne, ifølge Ulrik Becker, bør oplyse mere tydeligt om er netop, at et behandlingsforløb ikke altid betyder Antabus eller isolation fra resten af samfundet.

– Der er mange velfungerende alkoholmisbrugere, der fortsat har job, familie og god økonomi, men bag facaden opløser alkohol tilværelsen bid for bid. Hvis de overhovedet skal overveje at gå i behandling, skal de nemt kunne finde oplysninger om mulighederne for at gå i alkoholbehandling uden at være væk fra familien og fortsat være tilknyttet arbejdsmarkedet. Det er vigtigt at udbrede kendskabet til alkoholbehandling, som er ligeså veldokumenteret som behandlingen af mange andre tilstande, siger Ulrik Becker.

Man kan læse mere om kampagnen og kommunernes gratis behandlingstilbud til alkoholmisbrugere på www.hope.dk. På www.hope.dk kan man desuden lave en anonym test der viser, om man drikker for meget alkohol.

Kommentarer