Samfund

Kommunen ønsker åbenhed omkring spildevandsrensning

På Faxe Kommunes hjemmeside under ’Spildevandsrensning – ejendomme i det åbne land’ kan man nu se forskellige breve og udtalelser fra Miljøministeren, Folketingets Miljøudvalg og Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning.

Faxe Kommune har nu offentliggjort forskellige breve og udtalelser fra Miljøministeren, Folketingets Miljøudvalg og Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning.

Oplysningerne kan ses under ’Breve og udtalelser fra staten’, næsten nederst på siden ’Spildevandsrensning – ejendomme i det åbne land’.

Her kan man blandt andet læse en opfordring fra Miljøministeren til alle kommuner, fra november 2006:

  • At Miljøministeren i 2006 til alle kommuner på det kraftigste opfordrede de kommuner, hvis spildevandsplaner for det åbne land ikke er i overensstemmelse med vandrammedirektivets frister, om at bringe planerne i orden, således at tidshorisonten for de planlagte forbedringer i det åbne land ikke strækker sig længere end til udgangen af 2012.

At Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning den 2. november 2016 har svaret Faxe Kommune:

  • at styrelsen ikke har godkendt den såkaldte Slagelse-model.

At Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning den 22. december 2016 har svaret Lolland Kommune:

  • at hvis den samlede spildevandsbelastning fra et renseklasseopland er reduceret til et niveau, der har bevirket, at der er kommet målopfyldelse i det tilhørende vandløb, er der ikke grundlag for at meddele påbud om forbedret spildevandsrensning, jf. spildevandsbekendtgørelsens § 35, stk. 1, punkt 3.

At Miljøministeren til Folketingets Miljøudvalg har svaret:

  • at det ikke er nødvendigt, at kommunen dokumenterer den eksakte udledning fra ejendommen, ligesom det ikke er afgørende, om den enkelte ejendoms bidrag til forurening er stort eller lille.
  • at miljøbeskyttelsesloven ikke forhindrer, at en kommune måler indholdet af stoffer i spildevand fra ejendomme, men udledning af sanitært spildevand til et vandområde bidrager i praksis altid med forurening i et eller andet omfang. Kommunen kan derfor ikke undgå at udstede nødvendige påbud til grundejere om forbedret spildevandsrensning, hvis udledning af spildevand er medvirkende årsag til, at målsætningen for vandområdet ikke er opfyldt – heller ikke selvom målinger viser, at udledningen er meget lav.
  • at efter Naturstyrelsens erfaring støtter kommuner sig normalt til den dokumentation, der følger af den statslige overvågning af kvaliteten i vandområderne.
  • at ved kommunens vurdering af, om spildevandsbekendtgørelsens § 35, stk. 1, nr. 3 er opfyldt, er det som udgangspunkt tilstrækkeligt at anvende vandområdets tilstandsvurdering og miljømål i den seneste vandområdeplan (2015-2021). Vandløbenes tilstandsvurderinger i vandområdeplanerne 2015-2021 er som udgangspunkt beregnet på baggrund af målinger foretaget i årene 2008-2012.
  • at domme – i særdeleshed højesteretsdomme – har præjudikatvirkning, hvilket vil sige, at de har betydning for senere afgørelser af lignende karakter. Derfor må myndigheder, herunder kommuner, på denne baggrund følge den retsopfattelse, der har fundet udtryk i dommen, da de ellers må forudse samme domstolsreaktion under senere lignende søgsmål.

NB: Ministerens svar til Folketingets Miljøudvalg er citater fra flere forskellige år, blandt andet filerne af 7. november 2016, 2. november 2016, 23. oktober 2014, 19. maj 2014 og 4. april 2014.

Kommentarer