Kommunerne kan fremme bredbåndsudviklingen
En særlig udfordring for de danske landdistrikter er og bliver at sikre dækningen med hurtigt bredbånd.
Indsendt af Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd, Nørrevang 1, Lemvig
Adgang til en god digital infrastruktur har stor betydning for de danske kommuner. Det er ikke kun fordi, at ordentlige bredbåndsforbindelser er vital for kommunernes borgere og virksomheder. Det er også fordi, at hele kontakten mellem kommuner, borgere og virksomheder i stigende grad digitaliseres.
I mange lokalsamfund er det en udfordring, at få markedet til at afholde de nødvendige investeringer for at sikre god dækning. Med statens bredbåndspulje har det vist sig, at hundredetusindevis af borgere kun har adgang til langsomt bredbånd og hullerne kan slet ikke lappes hurtigt nok. Der skal andre og mere effektive værktøjer i spil.
Her kan kommunerne spille en aktiv rolle i at fremme bredbåndsudviklingen. Det kræver blot klare rammer for kommunerne.
Regeringen er på vej med et udspil til et nyt teleforlig, som skal bringe det gamle forlig fra 1999 op til nutiden. Et nyt teleforlig skal adressere de udfordringer og gribe de muligheder, som vi som et digitalt samfund står overfor i dag og i fremtiden.
I det nye teleforlig er det derfor vigtigt, at kommunerne indtænkes, så de kommuner der ønsker det, kan være frem til at fremme bredbåndsudviklingen. Mange kommuner ønsker at skubbe på, da adgang til hurtigt bredbånd har stor betydning for bosætning og erhvervsmuligheder. Det er så vigtigt et område, at kommunerne ikke blot kan læne sig tilbage og håbe på en løsning.
Selvom det skal være de private markedskræfter, der som udgangspunkt skal rulle bredbånd ud, så skal det være samfundets tarv der er i fokus, når man sætter de politiske rammer. Her er det vigtigt at man ikke indsnævrer og stækker kommunernes muligheder for at agere, men nærmere får præciseret rammerne klart og tydeligt.
Eksempelvis har der været bred politisk enighed om, at kommunerne i forbindelse med indkøb af hurtigt bredbånd til egne institutioner (eksempelvis folkeskoler, sundhedshuse, plejeboliger m.v.) og medarbejdere, samtidig skal kunne stille krav i udbuddet om, at de selskaber, der byder på opgaven, også skal tilbyde bredbåndsdækning i områder af kommunen, hvor dækningen er mindre god – til gavn for borgere og virksomheder. Det er sund fornuft set med samfundsbriller og bør slås helt fast i det nye teleforlig.
I Landdistrikternes Fællesråd sætter vi derfor vores lid til, at der på tværs af Folketingets partier laves et teleforlig, som giver kommunerne bedre mulighed for at skubbe på, så alle borgere og virksomheder sikres adgang til lynhurtigt bredbånd.
Kommentarer