Haslev

Kronprinsessen afslørede årets støttemærke

Julemærket hjælper børn til at se lysere på sig selv og fremtiden

Et barn, der ikke tror på sig selv og ikke føler sig værdsat, har brug for hjælp til at skabe en ny fortælling om sig selv. Men hvordan hjælper man barnet med at ændre en negativ selvfortælling til en positiv? Det arbejder Julemærkehjemmene med hver eneste dag – og med gode resultater.

Jeg er ikke god nok. Jeg er ikke noget værd. Jeg har ingen venner. Når børn kommer på Julemærkehjem er det ofte den historie, de kommer med om sig selv. Efter alt for mange fejlslagne forsøg på at blive en del af fællesskabet, er det blevet deres virkelighed, at de ikke dur til noget. At der ikke er nogen, der vil være sammen med dem.

Hjælp til at se sig selv med nye øjne

73 % af de børn, der kommer på Julemærkehjem, tror ikke på, de dur. Men et år efter opholdet er tallet faldet til 36 %, og børnene ser lysere og mere positivt på sig selv og livet. Svaret skal blandt andet findes i nærværet og fælleskabet mellem børnene, men også i Julemærkehjemmenes pædagogiske arbejde med børnenes trivsel:

– På Julemærkehjemmene arbejder vi med at gå på opdagelse i børnenes selvfortælling. Vi prøver så at sige at forstyrre den lidt, så det enkelte barn får øje på nye og mere positive sider af sig selv – er det for eksempel altid ALLE, der griner, når du siger noget? Er der aldrig nogen, der IKKE griner? spørger direktør for Julemærkefonden, Søren Ravn Jensen og fortsætter:

– En mere nuanceret og positiv selvfortælling styrker barnets følelse af velvære, glæde og trivsel og giver det overskud til at handle. Derfor arbejder vi også med at give barnet redskaber til at fastholde de nye, positive perspektiver efter opholdet på Julemærkehjem.

Kendte trolde pryder årets Julemærke

Årets Julemærke er på gaden – det 115. i en ubrudt række, der siden 1904 er blevet solgt til fordel for udsatte børn i Danmark. Det kendte Troldeliv-univers danner rammen om Julemærket 2018, som Danmarks vel nok bedst kendte serietegner, Peter Madsen, står bag. Og går man på opdagelse i årets Julemærkeark ’Jul i Troldeskoven’, kan man da også både finde de små troldebørn, Paja og Pajko, deres søskende, mor Æna og far Wrisil.  Ved et arrangement på Københavns Rådhus den 29. oktober 2018 blev årets Julemærke afsløret af Peter Madsen og Julemærkehjemmenes protektor, H.K.H. Kronprinsessen. 

Julemærker på pakker og pynt
Julemærkehjemmene har i mere end 100 år været drevet udelukkende gennem salg af Julemærker. Sådan er det ikke mere:

– Hvert år mærker vi et fald i antallet af solgte Julemærker, og vi kan ikke som tidligere alene drive Julemærkehjemmene ved at sælge støttemærket til juleposten. Dertil er den analoge verden blevet overhalet. Men vi henter alligevel knap en femtedel af vores samlede indtægter alene på Julemærkesalg i november og december, så indtægterne er stadig vigtige for os. Vi håber, at danskerne stadig støtter op om den danske juletradition, som Julemærket er, og måske pynter med det på pakker, bordkort og gavemærker som alternativ til juleposten, slutter Søren Ravn Jensen.

  

Julemærket 2018

  • Kan købes på julemaerket.dk og i følgende butikker:
    Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Meny, Spar, Min Købmand, Løvbjerg, Bilka, føtex, Bog&Idé, Arnold Busck, Boghandleren, OK Plus, Kop & Kande, nemlig.com, posthuse, PostNords netbutik
  • Digitale Julemærker: Download Julemærket i App Store eller i Google Play og send sms’er med Julemærker på. På e-julemaerket.dk kan du købe Julemærket til dine mails.

Fakta om Julemærket og Julemærkehjemmene

  • Postekspedient Einar Holbøll fik ideen til Julemærket i 1903
  • I 1904 udkom det første Julemærke. Julemærket 2018 er nummer 115 i en ubrudt række
  • Siden 1904 er overskuddet fra salg af Julemærket gået til at hjælpe udsatte børn i Danmark
  • I dag er der fem Julemærkehjem i Danmark: I Hobro, Kollund, Skælskør, Ølsted og Roskilde
  • Hvert år får knap 1.000 børn mellem 7-14 år ophold på et Julemærkehjem
  • Julemærkehjemmene hjælper børn, der kæmper med mobning, ensomhed, lavt selvværd og overvægt
  • Julemærkehjemmene modtager kun 4,7 % i offentligt tilskud
  • Læs mere om Julemærkehjemmene på julemaerket.dk

Børnenes resultater:

  • Før ophold på Julemærkehjem har 70 % af børnene oplevet mobning. Et år efter opholdet oplever kun 14 % at blive mobbet.
  • Før ophold på Julemærkehjem ser 29 % af børnene deres liv som værende over middel. Et år efter opholdet betragter 66 % af børnene deres liv som over middel.
  • Før ophold på Julemærkehjem oplever 36 % af børnene at have en god tro på sig selv. Et år efter opholdet er tallet steget til 73 %.
  • Før ophold på Julemærkehjem var 39 % af børnene fysisk aktive minimum tre gange om ugen. Et år efter opholdet dyrker 57 % af børnene motion minimum tre gange om ugen.

Kommentarer