Kun 12 på Sjælland har ansøgt om penge til bedre bredbånd
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2017/10/Bredbaand-620x380.jpg)
Bredbåndspuljen er tiltænkt de tyndest befolkede områder. Men meget få fra landets mange tyndt befolkede kommuner har ansøgt om tilskud.
Der er indkommet i alt 15 ansøgninger til bredbåndspuljen fra borgere på Sjælland heraf tre ansøgninger fra Lolland Kommune. Bredbåndspuljen, der er på 40 millioner kroner næste år, var ellers tiltænkt landets tyndest befolkede områder. Det skriver DR.dk.
Det viser sig nemlig – stik mod hensigten – at det er svært at få del i puljemidlerne, når der er langt til naboen. De fem kriterier som puljen uddeles ud fra favoriserer istedet borgere i tæt-befolkede områder. Det betyder at der kun er ansøgt om penge til 72 projekter der dækker omkring 5.700 adresser og få af dem kommer fra beboere i de tyndest befolkede områder i landet. Der er for eksempel kun kommet to ansøgninger fra hele Region Nordjylland.
– Det kan næsten ikke passe, at der ikke er behov for mere bredbånd i Nordjylland, siger Karin Gaardsted, der er it- og teleordfører for Socialdemokraterne til DR.dk. Hun forstå ikke at beboere i områder med tæt bebyggelse overhovedet kan ansøge midler fra puljen.
Læs også: 2017-puljer til bedre bredbåndsdækning
Den skæve fordeling viste sig allerede ved uddelingen af puljen på 80 millioner kroner i 2016. Her var det også beboere i tættere befolkede områder der fik tilskud.
– Jeg er indstillet på, at vi sætter os ned, når ansøgningen her er afsluttet, så vi kan målrette pengene endnu mere til landdistrikterne, siger Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til DR.dk.
Socialdemokraternes it- og teleordfører, Karin Gaardsted ønsker, at man går helt væk fra puljen.
– En pulje er ikke den rigtige vej at gå. Tværtimod skal vi sørge for, at kommuner samarbejder med telebranchen. Vi skal stille krav til branchen, så vi får lukket nogle af de her huller. Der er stadig en del mennesker, der ikke har ordentligt internet, og det er der brug for, siger hun til DR.dk.
Værst står det til i Faxe, Stevns og Lolland
Kun 71 procent af adresserne i Region Sjælland har adgang til mindst 100 100 Mbit download per sekund. Værst står det til i de sydsjællandske kommuner Stevns, Faxe og Lolland. Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen.
Opgørelsen viser også at Region Syddanmark er længst fremme. Her har 89 procent af husstandene adgang til 100 Mbit download per sekund. For landet generelt er tallet 85 procent.
Fakta om Bredbåndspuljen
Bredbåndspuljen er en del af politiske aftale om ”Vækst og udvikling i hele Danmark” fra februar 2016. Puljen er på i alt 200 millioner kroner I 2016 er der afsat 80 millioner kroner, og i 2017-2019 er der afsat 40 millioner kroner om året.
Puljen er målrettet områder, hvor der ikke er adgang til bredbåndshastigheder på mindst 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload. Der er et krav om en egenfinansiering på minimum 2.000 kroner fra hver deltager.
Der kan gives tilskud til infrastruktur, der senest i 2020 skal kunne levere 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.
I 2016 blev der givet tilskud til 31 projekter i 21 kommuner, hvoraf der blev givet delvist tilskud til et enkelt projekt. Projekterne var geografisk fordelt over store dele af landet, og vil give bedre dækning til godt 3.700 adresser.
Der tildeles midler ud fra fem objektive kriterier.
Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Kommentarer