Haslev

Kvinder med brystkræft svigtes: Mange behandles ikke til tiden

Regionerne er langt fra egne mål, når det handler om at få patienter med brystkræft i behandling i tide. Det viser ny opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen. Udviklingen går den forkerte vej, og det skal der rettes op på for patienternes skyld, mener Kræftens Bekæmpelse. Særligt slemt står det til i Region Hovedstaden.

Hvert år får flere tusinde kvinder konstateret brystkræft herhjemme. Desværre venter mange for længe på at blive opereret for sygdommen. Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 36 pct. af alle brystkræftforløb ikke blev gennemført til tiden i fjerde kvartal af 2018.

Ikke mindst Region Hovedstaden har problemer. Her kom over halvdelen – 53 pct. – af alle brystkræftforløb for sent i gang, hvad angår operationer for sygdommen.

– Det er mange kvinder, der er berørt, og jeg er dybt bekymret. Patienter med brystkræft har krav på at få behandling så hurtigt som muligt, men de nye tal viser, at sådan er det langt fra for alle, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

– Der er udfordringer på tværs af landet, siger Jesper Fisker, som konstaterer, at ikke mindst Region Hovedstaden må gøre en særlig indsats for at få løst problemerne.

– Jeg har noteret mig, at Danske Regioner vil sætte sig i spidsen for arbejdet med de nødvendige forbedringer. Det kan jeg kun anerkende. Situationen er uholdbar og alvorlig, understeger han.

Det er muligt at operere til tiden

Jesper Fisker minder om, at flere regioner tidligere har bevist, det godt kan lade sig gøre at leve op til de såkaldte forløbstider, der er patienternes garanti for, at de bliver behandlet akut og uden unødig ventetid. Regionerne har selv sat som mål, at højst 10 pct. af kræftpatienterne må vente længere end angivet i de fagligt anbefalede forløbstider.

– Region Syddanmark har flere gange inden for de seneste par år opnået at behandle over 90 pct. af kvinder med brystkræft inden for forløbstiden. Også andre regioner har i perioder formået at leve op til deres egne mål, siger Jesper Fisker.

Men samlet set er det gået den forkerte vej. Ifølge de nye landstal er der nu lige så få kvinder, der får operationen til tiden, som der var for fem år siden.

– Jeg har en klar forventning om, at regionerne opper sig. Som patient med en potentielt livstruende sygdom har man krav på den bedst tænkeligste behandling. Og ikke fagligt begrundet ventetid skal absolut undgås, understreger Jesper Fisker.

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder. Hvert år opstår kræftsygdommen hos ca. 4.700 personer herhjemme.

I 2. kvartal af 2013 fik 40 pct. af kvinderne ikke deres operation til tiden. Derefter var gik det fremad i et par år. I 2016 var det således kun 14 pct., som ikke blev opereret til tiden. Siden er udviklingen beklageligvis vendt.

Kommentarer