Landbruget i oprør over ny randzonelov

Faxe Å. Arkivfoto

Faxe: Hos Syd-Østsjællands Landboforening er man også modstandere af den nye lov, der vil give mennesker og hunde fri adgang til at færdes på landmændenes ejendomme

Mens de grønne organisationer glæder sig over, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) nu vil give befolkningen fri adgang til områder på op til 10 meter langs søer og vandløb, er landbrugets organisationer i oprør.

– Vi er begejstrede. Randzonerne har en stor friluftsmæssig og naturmæssig værdi. Mange danskere kan lide at gå en tur langs en å, siger Anker Madsen, sektionsleder i Friluftsrådets politiske afdeling.

Men planerne om at give offentligheden fri adgang til randzonerne, falder ikke i god jord hos de danske landmænd. De mener, at der er tale om ekspropriation af deres jorder.

– Der er tale om jord som vi har købt og betalt og fortsat skal betale for. For nogle landmænd er der tale om helt op til 5% af deres jord. Det er også bekymrende at folk får lov til at lufte deres hunde, det vil forstyrre både vildt og natur., udtaler bestyrelsesmedlem hos Syd-Østsjællands Landboforening , Arne Jørgensen fra Faxe til Faxe.nu, der fortsætter

– Vi har ikke set noget fra Faxe Kommune endnu. Arne Jørgensen henviser desuden til at foreningen Bæredygtigt Landbrug vil rejse en erstatningssag mod staten for vandplanerne.

– Det er urimeligt i forhold til ejendomsrettens ukrænkelighed, og det vil give problemer i forbindelse med jagt og fiskeinteresser. Desuden vil det være forstyrrende for vildt og natur, hvis folk for eksempel skal færdes på bræmmerne i ynglesæsonen,” sagde viceformand Henrik Frandsen hos Landbrug & Fødevarer til landbrugsavisen.dk.

Landbrug & Fødevarer’s Miljøretsadvokat Håkun Djurhuus forbereder også lige nu en retssag mod Staten, om hele grundlaget for vandplanerne.

Naturstyrelsen har modtaget klager fra 77 private lodsejere. Fødevareministerens lovforslag er i høring til 26. februar. Randzoneloven forventes at træde i kraft 1. september i år.

Videncentret for Landbrug vurderer, at vandplanerne vil koste landmændene 280 mio. kr. om året.

Kommentarer