Vil lave fælles professionelt køkken i den gamle brugs
Faxe Ladeplads: Lokale ildsjæle vil købe SuperBrugsens hus og lave et professionelt køkken, der kan bruges til at lave lækre lokale – og godkendte – produkter.
– Vil et professionelt produktionskøkken gavne dig/afsætning af dine produkter?, spørger Hanne Løkke Winther, der er formand for Faxe Landsbyforum. Og hun fortsætter:
– Så skal vi måske forsøge at etablere sådan et, evt. i SuperBrugsens hus i Faxe Ladeplads, der netop er sat til salg.
Det handler om at lette livet for producenterne og øge det økonomiske udbytte. Her i FAXE-området er der mange, der producerer vidunderlige råvarer. Det er måske ikke landbrug i den store skala. Men alligevel er det en produktion på højt niveau. Mange vil helt eller delvis være økologiske. Officielt kaldes de småskalaproducenter.
Småskalaproducenter har svært ved at bruge deres råvarer til forædlede produkter, professionel kvalitet, der er noget mere værd. Det kræver et dyrt godkendt køkken – måske også produktudvikling og markedsføring.
– Men hvis der er tilstrækkelig mange, der er klar til at samarbejde, kan vi skabe et lille mirakel, fordi der er en bygning til salg i Faxe Ladeplads, der egner sig til formålet, siger Hanne Løkke Winther.
Med udgangspunkt i køkkenfaciliteterne, produktionsværkstedet, der skal kunne lejes på dagsbasis, kan der opstå netværk. Samtidig kan inspiration og praktisk hjælp fremme produktudviklingen. Fælles reklamefremstød og måske aftale med COOP om salg af produkterne er også en mulighed. Hertil kommer potentielle fordele som fælles indkøb og transport. Huset er så stort, at der er plads til et en gros lager.
– Det er et forhandlingsspørgsmål, om der kan etableres en spektakulær torvehal med boder og smagsprøver. Det kunne vi godt tænke os, for det vil være en billig og effektiv markedsføring af produkterne og tiltrække mange turister. Vi elsker jo alle god mad, udtaler Hanne Løkke Winther. Og fortsætter:
– Men inden vi drømmer for meget, er der et arbejde, der skal gøres. Vi skal have styr på, om behovet er stort nok til at bære arbejdet og omkostningerne til etablering af det fælles køkkencenter. Det finder vi ud af ved at producenterne hurtigst muligt henvender sig til koordinatoren, som foreløbig er mig, Hanne Løkke Winther. Så får de en A4 side, et lille internt skema, til at notere de informationer, som vi har brug for til at starte processen. Der skal også være en styregruppe til at lede projektet. Hvem vil være med til den? Alt er uforpligtende i denne fase. Det handler om at finde ud af hvilke muligheder, vi kan bygge på.
– Hvis vi de næste par uger har grøn bølge til processen, mødes vi torsdag den 16. juni klokken 16 i Faxe Ladeplads. Her skal der udformes principper for, hvordan vi når i mål. Så bare kom an. Lad os se, hvad vi kan skabe sammen. I Faxe Ladeplads har vi tradition for at samarbejde om de rigtige resultater.
Skemaet kan downloades her: Professionelt produktionskøkken spørgeskema
Hanne Løkke Winther kan kontaktes på mobil 2926 2749 eller e-mail hannewinth@gmail.com.
Kommentarer