Haslev

Medister formodet smittekilde

DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut efterforsker et større udbrud med salmonella. Nu viser en undersøgelse, at medisterpølse er en formodet smittekilde.

Siden midten af oktober har 33 patienter været syge med den samme type salmonella. Statens Serum Institut har nu gennemført en større undersøgelse for at finde smittekilden til udbruddet. Her indgik 21 patienter og 67 raske kontrolpersoner. Undersøgelsen peger på, at der er en sammenhæng mellem sygdomstilfældene og at have spist medisterpølse.

– Vi har gennemført en større spørgeskemaundersøgelse, hvor svarene om hvad patienterne har spist, er blevet sammenlignet med svar fra raske danskere. Undersøgelsen udpeger medisterpølse som en smittekilde til udbruddet, siger epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller. Det er ikke alle patienterne, der har spist medisterpølse. Derfor antages det fortsat, at der også kan være andet svinekød, der er forurenet med salmonella.

Det er svært at stege en medisterpølse ordentligt igennem. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at medisterpølse gennemsteges, så den ikke er rød i midten. Man kan f.eks. koge medisterpølsen i 10 minutter, inden den steges færdig på panden. Medisterpølse vil være fri for bakterier, hvis den er gennemkogt/stegt, så den ikke er rå i midten.

Det har endnu ikke været muligt, at finde ud af præcist, hvor medisterpølsen er produceret og solgt. Det bliver fortsat undersøgt.

– Vi er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at udpege et specifikt parti af en fødevare fra en virksomhed, som kilden til udbruddet. Derfor fortsætter Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut med at indsamle data om, hvilke fødevarer patienterne specifikt har indkøbt og kan have spist, siger beredskabschef Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.

Typen af salmonella, der har forårsaget udbruddet, er velkendt fra svinekød. Analyser foretaget af DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen i forbindelse med den generelle salmonella-overvågning viser en tæt relation til andre salmonellabakterier fra svin og svinekød.
For at undgå smitte med salmonella fra svinekød er det vigtigt, at:  gennemstege/gennemkoge svinekød koge medisterpølse i 10 minutter, inden den steges undlade at smage på råt kød, fx frikadellefarsen vaske hænder efter at have rørt ved råt svinekød holde det rå kød adskilt fra den spiseklare mad, fx salat Find gode råd om køkkenhygiejne på Fødevarestyrelsens hjemmeside. 

For at undgå smitte med salmonella fra svinekød er det vigtigt, at:

gennemstege/gennemkoge svinekød
koge medisterpølse i 10 minutter, inden den steges
undlade at smage på råt kød, fx frikadellefarsen
vaske hænder efter at have rørt ved råt svinekød
holde det rå kød adskilt fra den spiseklare mad, fx salat

 

Kommentarer