Rønnede

Meget interessant foredrag hos Røde Kors tirsdag aften

Rønnede: Røde Kors i Dalby – Rønnede havde besøg af Kirsten Maglemose fra Sigerslev Flygtningecenter i går aftes

Røde Kors i Dalby – Rønnede holdt generalforsamling tirsdag aften på Dalgården i Rønnede.

Første fortalte Mona Døssing om årets gang. Der er sket meget blandt andet har foreningen betalt for 4 børn på sommerlejr, sendt 5000 kroner til katastrofefonden og nørklerne har strikket 1586 håndarbejder. Foreningen har 14 besøgsvenner og 14 modtagere. Indsamlingen indbragte lidt mindre end sidste år, nemlig 27.502,50 kroner. Der er af paragraf 18 midler kommet et tilskud på 5000 kroner, udover det sædvanlige, til opstarten af vågetjenesten, som er på begynderstadiet, men som man forventer sig meget af. Der har været åbent hus på Dalgården , tombola ved Superbrugsen i Dalby samt komsammen for besøgsvenner og modtagere og meget andet.

Regnskabet blev forelagt af foreningens kasserer, Birgit Koch og viste, at Røde Kors i årets løb har ”lavet” mange penge ved blandt andet ovennævnte ting. Både regnskab og beretning blev godkendt.

Nyvalg til bestyrelsen i stedet for Jessi Henriksen, som ikke ønskede genvalg, blev Elisabeth Eilersen. Øvrige valg var genvalg. Ligeså var der genvalg af revisorer.

Under eventuelt takkede Mona Døssing Jessi Henriksen for sit store engagement i bestyrelsen i de forgangne år.

Efter kaffen holdt Kirsten Maglemose fra Sigerslev Flygtningecenter et virkelig spændende foredrag om det at være flygtning på et dansk flygtningecenter. Centret har plads til 340 unge mænd fra måske 30 forskellige lande. De bor tæt med 2 på et værelse på cirka 7 kvadratmeter eller 7 mand på 30 kvadratmeter. Et levner ikke plads til meget privatliv.

Kirsten fortalte om gangen i en asylansøgning. Hun fortalte, at der sidste år var cirka 3.800 der søgte asyl. Heraf blev 3.400 sager behandlet og 1.100 fik asyl, det vil sige cirka hver tredje.

Det første en asylansøger ser i DK er Sandholmlejren, hvor man bliver anbragt for at få sit ID-kort udstedt. Det skal man bære på sig altid, ellers vanker der en bøde på 1000 kroner. Der sendes kopier af disse kort med fingeraftryk til et centralt register i Europa , og viser det sig, at man har søgt et andet sted først, bliver man udvist til vedkommende land. Pt. dog ikke til Grækenland, hvor problemer med asylansøgere er kæmpestort på grund af Grækenlands dårlige økonomi. Mens man er her i lejren, får man pt. 175 kroner hver 14. dag. Det er ikke mange penge, men opholdet er gratis.

Fra Sandholmlejren går turen så til forskellige centre, således også til Sigerslev. Det er da meningen, at man skal vente nogle måneder, mens ens sag bliver behandlet. Men Kirsten Maglemose kendte til tilfælde, hvor ansøgeren har ventet i flere år.

Der tilbydes undervisning i dansk. Man skal selv gøre rent, lave mad og købe alt ind. Til dette får man 759 kroner hver 14. dag, men skal altså også betale alt selv. Efterhånden opnår man at blive fase 2 og 3 flygtninge. Det giver visse fordele. Man kan læse engelsk, matematik, samfundsfag og dansk, og man kan søge praktikplads. Man er nemlig nu mere sikker på en tilladelse. Man får en lidt større sum udbetalt.

Omar Hussein, som også deltog på mødet, har været på Sigerslev. Han har nu egen lejlighed i Hårlev sammen med sin bror, der også har opnået opholdstilladelse. Begge er i gang med uddannelser (elektriker og VVS). Det var rigtig spændende at høre Omars beretning om hans gang gennem systemet, fra han som flygtning fra Syrien kom til Sandholm, derfra til Sigerslev og nu har skabt sig en god tilværelse med uddannelse, egen lejlighed osv.

7 år gælder en opholdstilladelse, så skal der søges igen. Gør man det ikke til tiden , bliver man udvist, og man kan synes, det er en let ting, så kunne både Omar og Kisten fortælle om, hvor svært det for nogle er, at huske og holde rede på den slags.

Flygtninge har selvfølgelig mange problemer, også uden for lejrene, når de har etableret sig. Det kniber med hjælpen fra kommunerne, og måske ville det være en rigtig god ide, hvis der i alle kommuner var nedsat nogle grupper af kommunale hjælpere, som sammen med frivillige Røde Kors – fok kunne hjælpe disse mennesker. Det er en god sag at støtte.

Det var en rigtig oplysende og interessant aften, som Mona Døssing sagde til afslutning.

Foto: Kirsten Maglemose og Omar Hussein. Fotograf: Jessi Henriksen.

Kommentarer