Militærøvelse i Faxe: Hjemmeværnssoldater samlet fra hele landet
I weekenden afholder Flyverhjemmeværnet øvelse ved Faxe, hvor høj aktivitet og samarbejde på tværs af enheder fra hele landet er i fokus.
Hvis beboerne ved Faxe hører skudsalver, møder soldater eller en helikopter under en skovtur i weekenden, er der ingen grund til bekymring. Det er Flyverhjemmeværnet, som afholder øvelsen ‘Sort Grav’.
Øvelse Sort Grav samler 120 hjemmeværnssoldater fra hele landet til en weekend med høj aktivitet. Formålet med øvelsen er at træne samarbejdet på tværs af Flyverhjemmeværnets forskellige specialiserede enheder fra alle dele af landet. Det er nemlig den måde, soldaterne bliver indsat på under skarpe opgaver for Flyvevåbnet.
– Under øvelsen får vi både trænet alt det, vi er uddannet til, og at vi kan blive sammensat på kryds og tværs for at løse de opgaver, der kommer ind til os fra Forsvaret – ligesom vi senest har gjort det under bevogtning af amerikanske helikoptere i foråret, forklarer Rico Hansen, der er idémand bag øvelsen og eskadrillechef for Hjemmeværnseskadrille 230 Sorø.
Øvelsen kommer efter et travlt forår, hvor Flyverhjemmeværnet i april bevogtede amerikanske militærhelikoptere fra US Army i Roskilde Lufthavn. Opgaven kaldes for værtnationsstøtte, hvor Forsvaret og Hjemmeværnet har til opgave at bevogte militært materiel fra allierede partnere, når det transporteres gennem Danmark.
Øvelse Sort Grav starter torsdag aften den 22. august og slutter søndag den 25. august om eftermiddagen.
Øvelsen foregår primært i terrænet ved Lystrup og Jomfru Egede godser ved Faxe.
Hvad er Flyverhjemmeværnet?
Flyverhjemmeværnet er den gren af Hjemmeværnet, som har til opgave at støtte Flyvevåbnet.
Flyverhjemmeværnet støtter bl.a. Flyvevåbnet med at sikre Danmarks flyvestationer, lufthavne og radarhoveder samt bevogtning af sikkerhedslandede helikoptere eller værtsnationstøtte.
Flyverhjemmeværnet er også hjemstedet for Hjemmeværnets to fly, som bl.a. har været udsendt fire gange til overvågning af EU’s ydre grænser (Frontex).
Flyverhjemmeværnet har 29 eskadriller fordelt over hele landet, heraf 9 på Sjælland.
Ligesom Hjemmeværnets øvrige soldater er alle medlemmer af Flyverhjemmeværnet frivillige soldater. Det betyder, at deres tjeneste i Flyverhjemmeværnet foregår ved siden af deres almindelige arbejde.
Kommentarer