Samfund

Ministerens svar til Fair Spildevand

På Faxe Kommunes hjemmeside kan man nu se Miljø- og fødevareministerens kommentarer på henvendelsen af 27. januar 2017 fra Fair Spildevand om kommunernes håndtering af spildevandsrensning i det åbne land.

Teamkoordinator Poul Jensen fra Faxe Kommune oplyser, at de nyeste udtalelser fra Miljø- og fødevareministeren til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg om spildevandsrensning i det åbne land nu kan ses på Faxe Kommunes hjemmeside under ’Spildevandsrensning – ejendomme i det åbne land’.

Ministeren svarer blandt andet:

– Som jeg forstår Fair Spildevands brev og power points, mener Fair Spildevand, at mange af de påbud om forbedret spildevandsrensning til ejendomme i spredt bebyggelse, som kommunerne har meddelt på baggrund af krav i vandområdeplanerne, er usaglige, og at der savnes tilstrækkelig juridisk begrundelse for den måde, indgrebet sker på. Samtidig fremhæver foreningen, hvor indgribende påbuddene i mange tilfælde er.

– Jeg har fuld forståelse for, at grundejerne kan opfatte et påbud om forbedret lokal spildevandsrensning eller krav om tilslutning til kloak som indgribende. Det er derfor også vigtigt at have sig for øje, at vandområdeplanerne kun indeholder krav om forbedret spildevandsrensning de steder i landet, hvor et målsat vandløb eller en sø ikke er i god miljøtilstand netop på grund af spildevandsudledningerne fra de pågældende husstande.

– Spildevandsbekendtgørelsens bestemmelser i § 35, stk. 1 om forudsætningerne for, at en kommune kan meddele påbud, der også gengives i Fair Spildevands power points, har netop til formål at sikre, at alle påbud er sagligt begrundet. Jeg har fuld tillid til, at kommunerne i forbindelse med gennemførelsen af spildevandsindsatserne administrerer i henhold til lovgivningen.

– I den forbindelse er det i debatten om påbuddene blevet fremført, at der kan være ejendomme, der udleder via dræn, der i nogle tilfælde får et ubegrundet påbud om forbedret spildevandsrensning, fordi der ikke kan konstateres udløb fra drænet til vandløbet. Det er derfor blevet foreslået, at udledningerne fra ejendomme i spredt bebyggelse skal dokumenteres via målinger, før der udstedes et påbud. Miljøstyrelsen har i det vedlagte notat redegjort for problemstillingen omkring spildevandsudledninger via dræn, og vanskelighederne ved at gennemføre målinger af udledningerne. Jeg henviser hertil.

– Miljøstyrelsen anfører bl.a., at ofte vil man have flere ejendomme på samme drænsystem, og det er det samlede bidrag fra disse, der påvirker vandløb nedstrøms udledningspunkt for dræn. Det vil derfor ofte være meget vanskeligt (umuligt) at måle bidrag fra den enkelte ejendom, og det vil kræve, at der måles over en længere tidshorisont for at få en repræsentativ fordeling af afstrømningen i dræn. En udfordring er desuden, at der for enkeltejendomme ved målinger i dræn på relativt små vandmængder – dog med høje koncentrationer af organisk stof – vil være en betydelig usikkerhed.

– Miljøstyrelsen fortolker generelt reglerne i spildevandsbekendtgørelsens § 35, stk. 1 sådan, at der som udgangspunkt ikke er en nedre bagatelgrænse for en udlednings påvirkning af det omhandlende vandområde, men at indgrebet (påbuddet) skal være en forholdsmæssig passende reaktion på den faktiske forurening, jf. proportionalitetsprincippet. I den forbindelse anses det for afgørende, at forureningen er dokumenteret ved en bedømmelse af miljøkvaliteten og vurdering i relation til den aktuelle målsætning. Det er den enkelte kommune, der foretager afvejningen heraf på grundlag af den konkrete sag.

– Fair Spildevand har endelig nævnt tre konkrete vandløb, som Orbicon i 2010 havde vurderet behovet for en spildevandsindsats til. Det drejer sig om vandløbssystemet bestående af Freerslev Å/Freerslev Møllebæk, Stenkildebæk og Tryggevælde Å. Miljøstyrelsen har oplyst over for mig, at der (som det også fremgår af MiljøGIS til vandområdeplanerne) er målopfyldelse i en mindre strækning af Tryggevælde Å, mens der ikke er målopfyldelse i resten af det nævnte vandløbssystem. Miljøstyrelsen har samtidig oplyst, at alle overløb fra fælleskloakkernes regnbetingede udledninger til det pågældende vandløbssystem indgår i vandområdeplanernes 2015-2021 indsatsprogram, der er videreført fra vandplanerne 2009-2015.

Hele udtalelsen kan donwloades fra Faxe Kommunes hjemmeside om ”Spildevandsrensning – ejendomme i det åbne land” under ”Breve og udtalelser fra staten”.

Kommentarer