Haslev

Naturfag får et ordentligt boost

aff_hjarnoe_stevns

Faxe Kommune: Knap 200 naturfagslærere fra Køge, Stevns og Faxe Kommune var tirsdag samlet til startskuddet på projekt Naturlig-Vis.

Midtskolens afdeling Sofiendal i Haslev summede af aktivitet tirsdag eftermiddag, da knap 200 naturfagslærere fra Køge, Stevns og Faxe Kommune var samlet til startskuddet på projekt Naturlig-Vis.

Efter en kort velkomst ved de tre samarbejdende kommuners borgmestre deltog alle i workshops på skolen. Der blev bygget raketter, set på robotteknologi og fortalt om succesfulde naturfagsforløb med erhvervslivet og meget, meget mere.

De tre kommuner har tilsammen fået tildelt otte millioner kroner fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål til projektet. Hen over de kommende tre år skal naturfagene på skolerne løftes: Undervisningen skal blive bedre, og det skal elevernes resultater også.

Læs også: Tre borgmestre til kickoff på projektet Naturlig-Vis

160 lærere vil i den periode blive efteruddannet med kompetencegivende linjefagsundervisning.

20 lærere får en diplomuddannelse i naturfagsvejledning.

Japansk inspiration

Og der bliver efter japansk forbillede oprettet lektionsstudiegrupper, som har til formål at komme op med eksemplariske undervisningsforløb inden for de naturvidenskabelige fag på skolerne. Altså undervisningsmetoder, som andre naturfagslærere kan benytte sig af.

Foreløbig er der 10 pilot-grupper med tre-fire lærere i hver, oplyser projektleder for de tre kommuner, Aff Hjarnø fra Stevns Kommune.

Men efter sommer vil der være cirka 80 grupper. Deres arbejde får de kommende to år tilknyttet eksterne konsulenter fra University College Sjælland, som er samarbejdspartner på projektet.

Ud i erhvervslivet

Det lokale erhvervsliv i de tre kommuner kommer også til at høre fra skolerne.

– Vi håber at kunne få lokale samarbejder i gang med lokale virksomheder i vores tre kommuner. Vi skal have et samarbejde om et undervisningsforløb og derved kombinere teori og praksis på en helt ny måde, sagde Stevns Kommunes borgmester Mogens Haugaard Nielsen og tilføjede:

– Lokale virksomheder skal ind i skolen, og skolen skal ud i virksomhederne, som jo blandt andet er intentionen med den nye skolereform. Det er til gavn for eleverne, virksomhederne og lokalsamfundet. Og så vil samarbejdet forhåbentlig også medvirke til at motivere de unge til efterfølgende at gå i gang med en erhvervsskoleuddannelse. Det er der også brug for.

Fremtidens problemknusere

Køge-borgmester Flemming Christensen talte om de mange udfordringer, verden står over for i fremtiden: Global ophedning, sygdomsepidemier, energisituationen og fødevaresituationen, for blot at nævne nogle få.

– Det kunne jo være en smuk tanke, at nogle elever, der nu får en bedre naturfagsundervisning, bliver så tændte på faget, at de om 10-20 år er med til at udvikle de løsninger, der bliver brug for i fremtiden, sagde Flemming Christensen.

Tværkommunalt samarbejde

Faxe Kommunes borgmester, Knud Erik Hansen, er glad for det tværkommunale ved projektet.

– Jeg er ikke i tvivl om, at vi med projektet her i de tre kommuner vil leve op til folkeskolereformen og derved sikre, at elevernes resultater inden for naturfag løftes år for år. Det er også spændende at arbejde på tværs af kommunegrænserne og derved være med til at udvikle vores praksis, udveksle erfaringer og idéer til gavn for alle. Vi skal give vores elever de bedste.

naturlig_vis

Kommentarer