Haslev

Naturvenner skal guide flygtninge ud i Haslevs natur

Haslev: Nu får haslevborgerne mulighed for at møde flygtninge gennem natur- og friluftsaktiviteter. Projektet Naturvenner vil give flygtninge kendskab til den lokale natur og netværk til haslevborgere. 

Naturvenner er en indsats hvor frivillige fra lokale natur-, frilufts- og integrationsforeninger i fællesskab arrangerer natur- og friluftstilbud til flygtninge.

I Haslev gennemføres projektet i samarbejde mellem Haslev Frivilliggruppe, Dansk Flygtningehjælp og Københavns Universitet.

– Med projektet vil vi skabe nye muligheder for, at flygtninge og den lokale befolkning kan møde hinanden og styrke deres indbyrdes netværk, siger Bente Bækgaard, projektleder i Dansk Flygtningehjælp.

– I Faxe kommune er vi omgivet af smuk natur, skov og strand – til glæde for rigtig mange. Den glæde vil vi gerne dele med vore flygtninge og hjælpe dem med at blive fortrolige med naturen, siger Jette Schmidt, kontaktperson i Haslev Frivilliggruppe.

– Vores erfaringer er, at naturen har et positivt potentiale, der kan bringes i spil, når man arbejder med menneskelige relationer. Det er dette potentiale, vi vil udnytte, når flygtninge sammen med danskere laver aktiviteter i den lokale natur. Derfor vil vi gerne i kontakt med personer, der har lyst til at være Naturvenner, og introducere det lokale natur- og friluftsliv, siger Sandra Gentin, landskabsforvalter og ph.d. fra Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, der hører under Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, ved Københavns Universitet.

Usikkerhed om dansk natur

Baggrunden for projektet er en række undersøgelser, som viser, at etniske minoriteter med ikke-vestlig baggrund i mindre grad opholder sig i naturen end etniske danskere. Det kan skyldes manglende viden om, hvor man kan og må opholde sig i naturen, men også usikkerhed over for de dyr, man kan møde:

– Når vi som etniske danskere bruger naturen, tænker vi sjældent over, at vi gør det på baggrund af en masse forudsætninger. Vi ved, hvordan vi kommer derud, vi kender skiltningen og ved nogenlunde, hvad det er for en natur. Alt dette er ikke indlysende, hvis man er født og opvokset et sted, hvor ophold i naturen kan være farlig, f.eks. på grund af vilde dyr, siger Sandra Gentin.

Et af målene med Naturvenner er derfor at give flygtninge erfaring med at opholde sig i den danske natur:

– For mange danskere er naturen kilde til glæde, sundhed og livskvalitet. Hvis flygtninge får samme erfaringer med den danske natur og kender til mulighederne for at opholde sig i den, kan de frit vælge den til og få adgang til de værdier, mange sætter så stor pris på, siger Bente Bækgaard.

Bor du I eller omkring Haslev og kunne du tænke dig at være naturven, kan du allerede nu tilmelde dig på hjemmesiden naturvenner.dk eller kontakte Sandra Gentin fra Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling under Københavns Universitet på 35 33 16 62 eller sgentin@ign.ku.dk

Naturvenner er finansieret af Socialstyrelsen og gennemføres fra oktober 2016 til og med december 2018. Projektet indledes med et informationsmøde i det tidlige forår for alle interesserede.

Kommentarer