Haslev

Nøgenfotos gav ophedet lokal Facebook-debat

Facebook_lokal_debat
Facebook kan være en sjov og nem måde at holde sig opdateret om sine venner og lokale nyheder. Men du kan også komme på kant med loven hvis du kommer til at dele flere oplysninger med flere, end du ønsker, det blev en ophedet debat på Faxe.nu´s Facebook-side et levende bevis på igår. 

I går onsdag den 9 dec bragte vi på Faxe.nu nyheden om at en 18-årig kvinde har delt nøgenfotos, hun har taget af en anden ung kvinde, i et solcenter i Haslev. Hun blev derfor tiltalt for at krænke den anden unge kvindes blufærdighed. Nyheden første til en ophedet debat på Faxe.nu´s Facebookside.

LÆS OGSÅ: 18-årig kvinde sigtet for blufærdighedskrænkelse i Haslev

Debatten foregik blandt facebook-brugere med fulde navne som profilnavne, som diskuterede hvorvidt den tiltalte 18-årige kvindes navn skulle frem på Facebook.

I debatten forklarede de hver især deres relation til sagen som mor/datter til den tiltalte og den forulempede i sagen, og altså dermed med en indbygget offentliggørelse af navne i deres egen diskussion om offentliggørelsen af navnene.

En enkelt taggede en person og tiltalte vedkommende som den anklagede:

fb_debat

Debatten bølgede frem og tilbage og også personen som blev tagget og beskrevet som den anklagede tog med offentlig profilnavn og billede til genmæle:

fb_debat_2

Jurist: Facebook-brugere kunne ofte blive dømt for injurier

Generelt er de sociale medier blevet et forum, hvor folk udtrykker ekstreme følelser i hårde vendinger. Ifølge jurist og professor i medieret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller er mange af dem er så grove, at afsenderne kunne blive dømt for injurier – det, der juridisk hedder ærekrænkelser – som kan straffes med bøde eller op til fire måneders fængsel.

Ironisk nok er det en forbrydelse i samme kategori, som det den 18-årige pige er tiltalt for efter at hun har sendt nøgenbillederne.

Netavisen Faxe.nu: Opfør dig online som du ville i virkeligheden

Lokalt er debattørerne med den hårde tone på Facebook, altså på kant med den samme lovgivning, som netop den, den 18-årige tiltalte pige er tiltalt efter. Den hårde tone oplever Netavisen Faxe.nu ikke som generel, men tager den alvorligt:

– Vi er tilhængere af en fri og åben lokal debat. Det gælder både på vores Facebookside og i læserbrevs-debatten på Faxe.nu, hvor alle kan komme til orde. Vi har, fra en del læsere, fået meget ros for at stille en åben platform til rådighed, hvor alle – også de læsere, der af en eller anden grund afvises fra andre lokale medier, kan komme igennem med deres budskab, fortæller Thomas Kainø Jensen, Faxe.nu.

– Som administrator på vores side på Facebook vedkender vi os selvfølgelig vores ansvar og vi overvåger konstant debatten og sikrer at ingen overskrider lovfæstede og moralske regler i debatten, forklarer Thomas Kainø Jensen.

– I den konkrete sag har vi set os nødsaget til at slette enkelte indlæg og generelt har vi den opfordring til vores læsere at de opfører sig på samme måde online som de ville gøre i den virkelige verden, slutter Thomas Kainø Jensen, som har følgende 5 råd til hvordan du sikrer dit privatliv og hvordan du respekterer andres privatliv på Facebook:

1) Indstil dine privatlivsindstillinger

Adgang til din Facebookprofil via Googles søgemaskine eller Facebook Places, kan undgås, hvis du fravælger det i privatindstillingerne. (Guide her: https://www.facebook.com/about/privacy)

2) Administrer dine kontaktinformationer

Kontaktinformationer som fx adresse og telefonnummer på din profil kan skjules, så det kun er synligt for dig selv. Du kan også gennem privatlivsindstillingerne vælge, hvem af dine venner, der skal have adgang til disse informationer.

3) Overvej, om du vil bruge dit fulde navn
Profilnavne på Facebook behøver ikke at være ens fulde navn.
Undlad derfor dit mellemnavn, og benyt i stedet kun dit fornavn.
Kælenavne eller et alias kan anbefales, hvis du vil være på den helt sikre side.

4) Overvej, om dine oplysninger kan tåle dagens lys
Arbejdsgivere kan finde på at afvise ansøgere på grund af oplysninger, som de har fundet på Facebook.
Overvej derfor, om det, du lægger ud, kan tåle at blive offentliggjort i andre sammenhænge, fx til jobsamtaler eller på dates.
Personlige oplysninger behøver ikke at være offentlig tilgængelige for alle der søger på din Facebook-profil. Det kan derfor være en god idé, at gøre din Facebook-profil privat, så ikke alle, der søger på den, får adgang til dine oplysninger.

5) Læg ikke billeder eller oplysninger ud om andre

Tag ikke andre på dine billeder, med mindre du ved, at de synes, det er i orden. Undlad også at lægge ikke andres oplysninger ud på Facebook, medmindre de udtrykkeligt har givet dig lov til det.
Slet iøvrigt jævnligt billeder og oplysninger, der ikke længere er aktuelle.

I den konkrete sag om nøgenbillederne i Haslev nægtede den 18-årige kvinde i retten, at der var tale om blufærdighedskrænkelse. Det accepterede anklageren. I stedet anvendes den lidt mildere paragraf om videregivelse af private oplysninger eller billeder. Dommen bliver afsagt fredag den 11. december.

Du er altid velkommen til deltage i debatten ved at sende læserbreve til Tip@faxe.nu og på vores Facebookside – men opfør dig venligst som du ville opføre dig i den virkelige verden.

Kommentarer