Haslev

Ny filmfestival stiller skarpt på det skæve sind

Der bliver helt særlige oplevelser på det store lærred, når PsykInfo Region Sjælland for første gang afholder filmfestivalen Don’t Fear the Weird den 9.-10. oktober i Bio Næstved. På festivalen kan man opleve en stribe af håndplukkede film, der sammen med oplæg af kendte danskere og EN AF OS ambassadører giver et nuanceret indblik i livet med psykisk sygdom. Programmet er klar og billetsalget er netop startet.

For at skabe større åbenhed og mere viden om psykisk sygdom, afholder PsykInfo Region Sjælland dette efterår filmfestivalen Don’t Fear the Weird. Gennem gribende filmoplevelser og foredrag skal festivalen være med til at mindske fordomme og tabuer om mennesker med psykisk sygdom.

Set indefra
Filmfestivalens program byder både på store spillefilm, dokumentarer og kortfilm fra ind- og udland. På festivalen spiller mennesker, som selv har en psykisk sygdom tæt inde på livet, en central rolle. Derfor er festivalen også klar med det upolerede brugerfilmsprogram, Set indefra, hvor mennesker med psykisk sygdom er i hovedrollen både foran og bag kameraet og mikrofonen.

– Ved at se brugerfilmene hører man om psykisk sygdom fra hestens egen mund. Dem, der har lavet filmene, har selv bestemt, hvordan livet med sygdom skal fremstilles, så vi får set alle nuancerne af at have det svært, fortæller sygeplejestuderende Line Marie Christensen, der selv har sin egen brugerfilm med i festivalens program, hvor hun skildrer sit liv med diagnosen skizofreni.

Mød det mærkelige
Line Marie Christensen er en af flere ambassadører fra landsindsatsen EN AF OS, der vil bidrage med brugerfilm og oplæg under filmfestivalen. EN AF OS har til formål at nedbryde fordomme om mennesker med psykisk sygdom gennem åbenhed. Netop åbenhed er den helt store pointe ved filmfestivalens titel; Don’t Fear the Weird – frygt ikke det mærkelige. EN AF OS ambassadør og cand. mag. Christine Thomsen uddyber om titlen:

– Titlen er jo lidt provokerende, fordi der er risiko for, at den kategoriserer dem med psykisk sygdom som “weird”, altså underlige. Samtidig er den god, fordi vi mennesker jo netop har en tendens til at undgå det, vi ikke kender. Titlen opfordrer i stedet til nysgerrighed over for det underlige og ukendte.

Udover EN AF OS ambassadørerne som oplægsholdere kan man også opleve bl.a. filminstruktør Nils Malmros, forfatterne Knud Romer og Karen Fastrup samt stand-up’eren Anders Stjernholm, der alle er inviteret til at komme og sætte ord på facts, følelser og fordomme om psykisk sygdom.

Program og billetter
Filmfestivalen afholdes i Bio Næstved og starter onsdag den 9. oktober kl. 17 med en åbningstale af EN AF OS ambassadør, Line Marie Christensen, og vicedirektør i Psykiatrien, Dorthe Lorenz. Programmet varer denne dag til kl. 22 og fortsætter torsdag den 10. oktober kl. 17.30-23.00.
Se hele programmet her.

Billetter til foredrag og oplæg med hhv. Knud Romer, Nils Malmros, Karen Fastrup og Anders Stjernholm koster 95 kr., mens filmfestivalens øvrige oplæg og filmvisninger er gratis.
Billetter købes og/eller reserveres via Bio Næstveds hjemmeside.

FAKTA om PsykInfo og EN AF OS
Filmfestivalen Don’t Fear the Weird afholdes i 2019 i Kolding, Aalborg, København og Næstved – alle steder i dagene omkring den 10. oktober, der er World Mental Health Day. PsykInfo koordinerer indsatsen i samarbejde med EN AF OS.

Om PsykInfo:
PsykInfo – Psykiatrisk enhed for information, brugerstyring og recovery – er en del af Psykiatrien i Region Sjælland. PsykInfo er en rådgivnings- og udviklingsenhed, som arbejder med at styrke viden, afstigmatisering, brugerinddragelse og recovery indenfor og udenfor Psykiatrien i et brobyggende samarbejde mellem mennesker og på tværs af sektorer. Læs mere her.

Om EN AF OS:
Landsindsatsen EN AF OS har til formål at afstigmatisere psykisk sygdom i Danmark – altså slut med diskrimination og udelukkelse af mennesker, der har eller har haft en psykisk sygdom. Det skal være lettere for den enkelte med psykisk sygdom at leve et fuldt og godt liv som en ligeværdig del af samfundet: Alle er og skal følge sig som “en af os”. Læs mere her.

Kommentarer