Rønnede

Ny motorvej kan sætte gang i sjællandsk jobfest

Rønnede: Borgerne i Region Sjælland har danmarksrekord i pendling. Det er afgørende for erhvervsudviklingen i regionen, at der kommer en ny motorvej.

En ny motorvejsforbindelse mellem Rønnede, Næstved, Slagelse og Kalundborg vil give hele Sjælland mere fart på. Pendlerne sparer tid bag rattet og virksomheder på Syd- og Vestsjælland får bedre muligheder for at vokse og skabe nye job.

På bundlinjen er motorvejen en god investering, der giver en gevinst på to milliarder kroner. Det viser en undersøgelse fra Rambøll, som bliver præsenteret på Christiansborg 31. august.

Danmarksmestre i pendling

Borgerne i region Sjælland har i dag danmarksrekord i pendling. I gennemsnit kører sjællænderne 62 kilometer dagligt for at komme på arbejde, mens sønderjyderne og fynboerne i Region Syddanmark i snit pendler 45 kilometer om dagen.

Mod København har sjællænderne tre forskellige motorveje at vælge imellem, men der mangler en hurtig forbindelse til at binde motorvejene sammen. Tre ud af fire pendlere fra Region Sjælland har arbejde i regionen, og de kan skære op til 47 minutter af rejsetiden hver dag, hvis der kommer en ny, tværgående motorvejsforbindelse i området, viser Rambølls beregninger.

– I dag spilder mere end 80.000 af vores borgere deres tid i trafikken. Med en ny Sjællandsk Tværforbindelse kan de komme hurtigere til og fra arbejde og få mere tid med familien. Motorvejen er også afgørende for erhvervsudviklingen i regionen. Vi har mange vækstvirksomheder, som skaber nye job, blandt andet indenfor bygge- og anlægsbranchen, transportbranchen og bioteknologi. Hvis jobfesten skal ordentligt op i gear, har virksomhederne brug for god infrastruktur, siger regionsrådsformand Jens Stenbæk fra Region Sjælland.

Nem adgang til motorvejen hjælper virksomhederne

En god tilgængelighed står højt på virksomhedernes ønskeseddel.

– Virksomheder, der ligger uden for store byer, efterlyser blandt andet en bedre adgang til motorvejsnettet, forklarer Michael Svane, direktør for DI Transport.

En årlig erhvervsklimaundersøgelse har blandt andet målt infrastrukturens betydning for erhvervslivet. Den viser, at et godt vejnet er afgørende, når virksomhederne skal tiltrække dygtige medarbejdere og levere varer til kunder i både ind- og udland.

– God adgang med bil eller offentlig transport spiller en vigtig rolle, når virksomheder vælger, hvor de skal investere og lokalisere aktiviteter. En bedre infrastruktur i Vest- og Sydsjælland giver derfor også et større vækstpotentiale, vurderer Michael Svane.

Mangler medarbejdere

Bryggeriet Royal Unibrew i Faxe er en af de virksomheder, som allerede ligger tæt på en motorvej. Det giver nem adgang til København og til eksportmarkederne i Tyskland, men fra store dele af Region Sjælland tager det alt for lang tid at køre på arbejde i Faxe. Infrastrakturen er en reel begrænsning, når virksomheden søger nye medarbejdere, og det ville en sjællandsk tværforbindelse rette op på, siger økonomidirektør Lars Jensen:

– Royal Unibrew har brug for et meget bredt kompetencesæt i organisationen og specifikt inden for fødevarer og produktion af fødevarer. Men på grunde af infrastrukturen så er det svært at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Helt konkret får vi sjældent ansøgninger fra kandidater fra Sorø og Slagelse for slet ikke at tale om Vestsjælland eller Kalundborg, siger økonomidirektør Lars Jensen, Royal Unibrew.

Forarbejdet er i gang

Forarbejdet med at forberede grundlaget for en politisk beslutning om en motorvej mellem Rønnede og Næstved, Rute 54, er allerede i gang. I september offentliggør vejdirektoratet en VVM-undersøgelse af strækningen, med deres bud på den endelige linjeføring. Rute 54 kan blive en del af en kommende Sjællandsk Tværforbindelse mellem Rønnede, Næstved, Slagelse og Kalundborg.

Dialogmødet 31. august er arrangeret af komitéen for den Sjællandske Tværforbindelse. Komitéen består af Region Sjælland, Faxe, Kalundborg, Næstved og Slagelse kommuner.

Fakta om den Sjællandske Tværforbindelse

  • Motorvejen skal binde de øst-vest gående trafikforbindelser sammen
  • Motorvejen vil krydse Faxe, Næstved, Slagelse og Kalundborg kommuner med tilsammen 243.000 indbyggere
  • Sparet rejsetid: Op til 47 minutter
  • Anlægspris: 7,4 mia. kr.
  • Samfundsmæssig gevinst: 2 mia. kr.

Interesserede kan læse mere på Region Sjællands hjemmeside.

Kommentarer