Samfund

Nye retningslinjer for spildevandsrensning kan være på vej

Forslag om lovindgreb der eksplicit pålægger kommunerne at undersøge miljøforhold inden påbud udstedes, er på vej.

Lokale ildsjæle er i fuld gang med at stifte en nyforening med navnet ‘Fair Spildevand’. Baggrunden for stiftelsen af den nye forening var oprindeligt at Faxe Kommune ikke ønsker at følge den såkaldte Slagelse-model. I Slagelse Kommune har de nemlig valgt at insistere på, at det skal bevises, om spildevandet skader miljøet, før man kræver nye og bedre spildevandsløsninger.

Faxe Kommune har udstedt påbud til 1.800 borgere og omkring 150 af dem var for nylig samlet til et møde i Skuderløse Forsamlingshus.

Læs også: 150 vrede borgere var samlet i Skuderløse

Men den nye forening har for alvor fået vind i sejlene og den bliver nu stiftet som en landsdækkende forening, for der er mange andre kommuner end Faxe, der ikke ønsker at følge Slagelse-modellen. Det betyder at omkring 40.000 danskere der bor i det åbne land, risikerer at få kæmpe regninger på mellem 80.000 og 120.000 kroner for at rense deres spildevand, uden at der er påvist at den eksisterende løsning forurener.

Og borgerne der bliver ramt af påbud har ofte ingen mulighed for at anke eller klage over afgørelsen, idet kommunen er øverste myndighed.

Forslag om at kommunerne skal undersøge miljøforhold

Manden bag Slagelse-modellen Villum Christensen, der sidder i byrådet i Slagelse Kommune samt i Folketinget for Liberal Alliance, oplyste torsdag i et interview på P4 at folketingets miljøordførere samles senere torsdag, for at diskutere et lovindgreb der eksplicit pålægger kommunerne at undersøge miljøforhold inden påbud udstedes. Ændringsforslaget var oppe til tredjebehandling i januar 2015, men dengang blev det nedstemt af den røde regering.

– Det her er jo noget, vi har snakket meget om for to år siden under den røde regering. Dengang kom jeg med et ændringsforslag til lovgivningen om, at kommunerne skulle undersøge alternative løsninger til spildevandsrensning, før de pålagde borgerne den udgift, siger Villum Christensen til TV Øst og tilføjer:

– Det blev stemt ned dengang, men jeg synes, det er rigtig positivt, hvis vi kan få genoplivet debatten. Der er ikke nogen sag, jeg har brugt mere tid på, de seneste fem år.

– Som det er nu, så følger kommunerne blindt et cirkulære. Så hvis man kan gøre noget centralt, i stedet for at hver enkelt kommune skal tage opgøret med embedsmændene, så vil det være rigtig godt, afslutter Villum Christensen til TV Øst.

Opbakning fra formanden for folketingets miljøudvalg

Villum Christensen får opbakning af formanden for folketingets miljøudvalg, Pia Adelsteen (DF), der overfor TV Øst har bekræftet, at hun synes, at den såkaldte Slagelse-model lyder fornuftig.

– Jeg synes, at det giver mening, hvis kommunerne først undersøger miljøeffekten af spildevandet, før vi begynder at grave en masse rør ned i jorden, siger hun til TV ØST og tilføjer:

– Der er for mig at se ikke nogen grund til helt automatisk at kræve rensning af spildevand på en bestemt måde, når man ikke er sikker på, om der overhovedet sker en forurening. Det lyder lidt som om, at det er den tilgang flere kommuner har.

Stiftende generalforsamling

Torsdag den 8. december holder initiativtagerne bag foreningen ’Fair Spildevand’ arbejdsmøde på Storgaarden, Storgaardsvej 1 i Terslev. Her forberedes den stiftende generalforsamling. Der skal udarbejdes vedtægter, PR strategi, laves invitation og meget mere.

Alle hjælpende hænder er velkomne. Interesserede kan se mere på foreningens nye hjemmeside fair-spildevand.dk.

Læs også: Ildsjæle stifter foreningen ’Spildevandsrensning i det åbne land’

Torsdag den 5. januar er der stiftende generalforsamling i den nu landsdækkende forening. Dagsorden med videre udsendes snarest. Man kan følge foreningen ‘Fair Spildevand’ på facebook.

Download ændringsforslag til loven for miljøbeskyttelse fra januar 2015 (pdf).

Ændringsforslag:

I § 30 indsættes som stk. 8:
»Stk. 8. Kommunalbestyrelsen skal undersøge alternative løsninger til opnåelse af god økologisk tilstand, før der meddeles påbud efter stk. 1.««
[Sikring af proportionalitet i tiltag frem for påbud]
Kilde: Folketinget

Kommentarer