Samfund

Nyt byråd ønsker individuel behandling af hver spildevandssag

Et flertal i det ny byråd vil kæmpe for, at kommunen vil foretage en individuel behandling af hver af de 56 spildevandssager i det åbne land.

Faxe Kommune skal kunne bevise, at en grundejer forurener, før der skal kloakeres. Det vil et flertale i det nye byråd, med Eli Jacobi Nielsen fra Danske Folkeparti i spidsen, kæmpe for.

– Der skal ske en konkret vurdering af hver enkelt ejendoms afløbsforhold, før et påbud udstedes, siger Eli Jacobi Nielsen (DF) til TV Øst. En holdning som Eli Jacobi Nielsen længe har delt med læserne i flere debatindlæg her på Netavisen Faxe, senest i oktober i år.

Læs også: Spildevandet spøger stadig

Foreningen Fair Spildevand glæder sig

– Det er simpelthen pragtfuldt, at der endelig nu kommer noget fornuftigt ind i byrådet, siger næstformanden Peter Kiær (LA) ligeledes til TV Øst.

– Vi er hidtil ikke blevet behandlet ordentligt ude på landet. Det vil sige, det er de huse, der var ude i det åbne land, som ikke havde nogle problemer og som havde en lovlig løsning i forvejen og som ikke udlæste spildevand til vandløbene – de bliver nu endelig taget seriøst. Nu laver man en konkret vurdering og er der problemer, så skal man selvfølgelig gøre noget. Og det er pragtfuldt.

Frifindelse fra Retten i Roskilde

Udmeldingen fra Eli Jacobi Nielsen understøttes af en dom der faldt ved retten i Roskilde den 21. november. Her blev en grundejer i Roskilde frikendt i sin spildevandssag. Han skal derfor ikke opfylde kommunens påbud om at forbedre sin spildevandsrensning.

Læs også: Frifindelse i spildevandssag får stor betydning

Retssagen i Roskilde blev overværet af Peter Kiær (LA) fra Fair Spildevand.

– Vi har nu endelig fået rettens ord for, at der ikke var noget undersøgt overhovedet i hans tilfælde.  Jeg håber, det giver evidens, at man kan sige, at det smitter af på de øvrige retskredse rundt om i landet.

Borgernes retssikkerhed

Når Eli Jacobi Nielsen nu vil kæmpe for at ændre Faxe Kommunes praksis på spildevandsområdet sker det af hensyn til borgernes retssikkerhed.

– Jeg tror, de fleste borgere har stor forståelse for, at miljøet skal beskyttes her i Danmark. Og de fleste vil heller ikke have noget imod at efterkomme et påbud, siger Eli Jacobi Nielsen (DF) til TV Øst.

– Men et mindstekrav på, at man har konkret dokumentation for, at den udgift man pålægger borgeren, som kan være 70 – 80.000 kroner, at den også virkelig fører til en konkret virkning. At den har en væsentlig betydning for miljøet i de pågældende vandløb.

Regningen ender hos borgerne

Omkostningerne i forbindelse med de individuelle, konkrete vurderinger vil naturligvis i første omgang være kommunens, selvom om det er staten der har pålagt kommunerne at gøre noget ved spildevandet.

– Nu tror vi ikke, at det går helt så galt med den økonomiske byrde. Vi tror faktisk godt, at det kan rummes inden for det eksisterende kommunalbudget på teknik- og miljøområdet, siger Eli Jacobi Nielsen. Det betyder at regningen i sidste ende havner hos alle indbyggerne i kommunen.

– Skat er noget, vi betaler til en fælles kasse uden at tage hensyn til, om vi hver enkelt får behov eller udnytte af det. Vi betaler for eksempel alle sammen til skoler og daginstitutioner uanset om vi har børn eller ej. Så det er en naturlig opgave for fællesskabet, afslutter Eli Jacobi Nielsen.

Kommentarer