Påskeharen er mest set i Faxe Kommune
Faxe Kommune: Det lille hurtige dyr er det mest sete dyr i Faxe Kommune med 62 observationer, viser en ny kortlægning af naturen.
Ude i naturen er der netop nu rigtig gode chancer for at møde haren. Den holder til på marker og enge, hvor den med sin fantastisk gode hørelse og lugtesans er på vagt overfor fjender, som den kan flygte fra i høj fart, fortæller naturvejleder Thomas Neumann fra Danmarks Naturfredningsforening.
– Lige netop nu, hvor markerne ikke er groet til og græsset ikke rigtig er begyndt at vokse, er der rigtig gode muligheder for at se harer, for de kan ikke rigtig gemme sig, som de kan senere på året, siger Thomas Neumann.
Haren har mange fjender, og den kan ikke forsvare sig på andre måder end ved at løbe. Det gør den til gengæld også rigtig godt, og med sine omkring 80 kilometer i timen er den Danmarks hurtigste dyr på land.
Påskeharen stammer fra Tyskland
Siden gammel tid er haren blevet opfattet som et symbol på frugtbarhed. Den starter allerede med at yngle i januar, og den kan få flere kuld hen over sæsonen. Men hvad de færreste ved er, at påskeharen faktisk stammer fra Tyskland, hvor den dukkede op først i 1600 tallet, og den dukkede først op i Danmark omkring 1900-tallet.
– Både kaniner og harer blev opfattet som skadedyr, der ødelagde afgrøderne. Derfor gik der et stykke tid før traditionen med påskeharer, som vi kender den, dukkede op i Danmark, fortæller Thomas Neumann.
Mest set i Faxe Kommune
Haren er samtidig er det mest sete dyr i Faxe Kommune, viser en opgørelse fra det store forskningsprojekt ”Naturtjek”, der med borgernes hjælp skal kortlægge den danske natur. Indtil videre er den set 62 gange i kommunen. Ved at downloade den gratis app NaturTjek på telefonen, kan alle danskere hjælpe med at registrere dyr, planter, svampe og levesteder. Resultaterne bliver sendt til forskere på Århus og Københavns Universitet.
– Hvis man skal ud i naturen i Påsken, så er der altså gode chancer for at møde en hare, men desværre er chancerne langt mindre end de var tidligere. Det er blandt andet også derfor vi er i gang med denne her store undersøgelse af naturen, så kan vi også skabe et bedre grundlag for, hvordan vi skal hjælpe truede dyr som for eksempel haren. Man selv være med til at gøre en vigtig forskel ved at hjælpe forskerne med at registrere dyr og planter, siger Thomas Neumann.
På liste over truede dyr
Gennem de sidste 50 år er der blevet færre harer, og i 2010 kom haren på den såkaldte Rødliste over dyr og planter, der er truet af udryddelse i Danmark.
Haren lever i det åbne land, på enge, overdrev og marker og spiser kun planter. Men harekillingerne har fået sværere og sværere ved at overleve hen over sommeren, dels fordi de planter, de skulle leve af, bliver sprøjtet væk fra markerne, og dels fordi levende hegn mellem markerne, hvor de også kunne finde føde, forsvinder.
Man kan heldigvis stadig godt se harer, når man kører rundt i landet. Men det er sværest at finde dem i Jylland, hvor haren nogle steder næsten er udryddet. Du kan være heldig at se harer midt på dagen, men de bedste tidspunkter er tidligt om morgenen eller i skumringen om aftenen, hvor de kommer frem og spiser.
Fem kendetegn ved haren:
- Haren har specielle trædepuder med hår under – en slags ”naturens snekæder”. Det forhindrer den i at skride ud, og den kan skifte løberetning 90 grader i et spring.
- Haren er Danmarks hurtigste landdyr med op omkring 80 km/t – Verdens hurtigste menneske Usian Bolt kan løbe ca. 45 km/t i få sekunder
- Haren går allerede i parring i januar og får 4 kuld indtil efteråret
- Den spiser sin egen lort. Først passerer maden igennem tarmen og så spiser haren maden en gang til. Derefter ender lorten i naturen (da den er drøvtygger og ikke har flere maver)
- Listen af fjender for haren er lang – ræv, husmår, musvåge, krage, ilder, menneske. Derfor har den udviklet en super hørelse og lugtesans.
Sådan kan du ‘naturtjekke’
Download den gratis app ’NaturTjek’ i ITUNES eller GOOGLE PLAY eller registrér harer online på www.biodiversitet.nu. Smut ud i naturen og registrér de harer og andre arter, du ser på din vej.
Fakta om Naturtjek
Naturtjek skal kortlægge udviklingen i den danske natur. For at nå målet, skal der hvert år indsamles 150.000 registreringer om året af arter og levesteder.
Registreringer bliver sendt til forskere på Århus og Københavns Universitet, som skal bruge det til at kortlægge udviklingen i den danske natur.
Projektet er et samarbejde mellem Forskere på Århus og Københavns Universitet og Danmarks Naturfredningsforening, som er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond.
Kommentarer