Haslev

Patientstyrelse undersøger forgiftningssagen

Styrelsen for Patientsikkerhed vil se nærmere på den forgiftede families møder med sundhedsvæsenet inden indlæggelserne.

Styrelsen for Patientsikkerhed har besluttet at gå ind i sagen om den forgiftede familie fra Haslev, efter, at det er kommet frem at familien har været i kontakt med sundhedsvæsnet flere gange, inden de blev indlagt i torsdags med alvorlige forgiftningssymptomer. Det skriver DR.dk.

Patientstyrelse vil både se på journalmateriale fra familiens besøg hos egen læge, forløbet hos vagtlægen på Næstved Sygehus og samt lægevagtens besøg i familiens hjem på det tidligere kollegium i Haslev.

Læs også: Flygtningefamilien søgte lægehjælp flere gange

– Vi kigger efter, hvordan de pågældende sundhedspersoner har undersøgt børnene, hvad de har spurgt ind til, og hvordan de har handlet på baggrund af de oplysninger, som de har fået, siger enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri til DR Nyheder og hun fortsætter:

– Det er en dybt tragisk sag for familien. Derfor skylder vi dem at få undersøgt sagen til bunds, men det er også vigtigt for mig at påpege, at vi på nuværende tidspunkt ikke har oplysninger om at der skulle være sket nogen fejl, siger enhedschef Anette Lykke Petri.

Region Sjælland har desuden iværksat en evaluering af hele beredskabsindsatsen. De vil se nærmere på både det Præhospitale Center, 112-opkaldet og beredskabet på sygehusene.

Professor i indvandrermedicin er ikke overrasket

En førende ekspert mener at sproget spiller en væsentlig rolle i det uheldige forløb hvor sundhedsvæsenet hele tre gange har overset, at den congolesisk pige var dødeligt syg.

– Der er intet i forløbet, der overrasker mig i den tragiske sag fra Haslev – udover, hvad de er døde af, sådan siger professor Morten Sodemann, klinikchef på Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital til Politiken. Han er landets førende ekspert i sundhedsvæsenets møde med patienter med anden etnisk baggrund end dansk. Han forklarer at sprog ofte giver forsinkelser, særligt i akutte situationer som denne fra Haslev. Og han kalder det dyre minutter, timer og dage, når det virkelig er akut. Han foreslår nationalt tolkecenter ved akut sygdom.

Søn tvivler på svampe-teori

Siden torsdag har myndighederne arbejdet ud fra en teori om, at familien formentlig har spist nogle giftige svampe. Det mener den 18-årige søn, Francois Mumbere, der er flyttet hjemmefra og ikke selv blev syg, dog ikke.

– Min familie har fortalt mig, at de har spist svampe, men det var nogen, de havde købt. Jeg ved ikke hvilken slags, siger sønnen til DR Nyheder.

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi har endnu ikke fastlagt, hvad der er årsag til forgiftningen. De er forsat i gang med efterforskningen og afventer blandt andet retsmedicinernes konklusioner. De har blandt andet undersøgt familiens hjem og en række nyttehaver i Haslev

Kommentarer