Pendling giver ekstra penge på kontoen
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2015/06/pendler-620x316.jpg)
Faxe Kommune: Der er masser af penge at hente, hvis man pendler fra Faxe Kommune til København – også selvom transport koster mange penge.
Fra 2006 til 2013 har danskerne i snit måttet pendle 2,5 kilometer længere hver vej. I gennemsnit havde danskerne 17,6 kilometer til arbejdet i 2006, men måtte i gennemsnit pendle 20,1 kilometer hver vej i 2013. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.
Den største ændring finder man i Sydjylland og i Vestjylland. I begge landsdele har borgerne i snit måttet pendle 4,2 kilometer længere fra 2006 til 2013.
Mens pendling koster tid med familien og tid til fritidsaktiviteter, er der til gengæld masser af penge at hente, hvis man pendler til for eksempel Aarhus og København – også selvom transport koster mange penge. Det viser beregninger, som Dansk Ejendomsmæglerforening har lavet for Fagbladet 3F.
– At pendle til København eller Aarhus giver selvfølgelig større udgifter til transport. Men det bliver mere end opvejet af, at man bor meget billigere, hvis man flytter fra storbyerne, forklarer cheføkonom Troels Theill Eriksen fra Dansk Ejendomsmæglerforening (DE).
I ejendomsmæglerkæden Home oplever man, at der er andre incitamenter end de økonomiske, der tiltrækker boligkøbere fra de større byer til landkommunerne.
– For en del familier er det et bevidst valg at flytte fra storbyen – for eksempel for at få mere frisk luft, en have eller plads til et par dyr – eller komme tættere på familie og venner, siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.
Beregningerne fra Dansk Ejendomsmæglerforening tager udgangspunkt i en familie med et barn, hvor begge tjener 25.000 kroner om måneden, og den ene pendler til København eller Aarhus, mens den anden arbejder i hjemkommunen.
Bor familien i Faxe eller Vordingborg på Sydsjælland, vil de have et rådighedsbeløb på mellem 13.000 og 14.000 hver måned. Vælger de i stedet at bo i København, har de under 10.000 kroner til rådighed.
Noget tilsvarende gælder for en familie i det jyske. Vælger familien at bo i for eksempel Odder eller Syddjurs, har de mellem 13.000 og 15.100 til rådighed hver måned. Bor de i stedet i Aarhus, er der kun mellem 10.000 og 11.000 til rådighed hver måned.
Fakta om pendling
Hvert år bruger danskerne, hvad der svarer til syv hele dage på at komme til og fra arbejde. Men den tid, vi bruger på at pendle, svinger kraftigt alt efter hvilken kommune, man bor i.
Borgerne i Rødovre Kommune er dem, der har kortest til arbejde. I gennemsnit skal de kun bevæge sig 11 kilometer for at komme på job. Omvendt ser det ud for borgerne i Vordingborg Kommune på Sydsjælland. De har nemlig i gennemsnit 32,6 kilometer fra hjemmet til jobbet.
3F’erne bruger i snit 931 kr. om måneden, hvis de bruger offentlig transport til arbejde. Hvis de tager bilen slipper de billigere – med 886 kr. på brændstof og parkering.
Kilde: Fagbladet 3F/Analyse Danmark/Danmarks Statistik/Home
Kommentarer