Haslev

Politiet giver gode råd om at forebygge indbrud

politi_skilt

Faxe Kommune: Juleferien, der venter lige om hjørnet, er et af de tidspunkter på året, hvor indbrudstyvene er særlige aktive.

Selvom der har været en del færre indbrud i 2015 i forhold til sidste år i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds, så er det stadig en rigtig god idé at sikre dit hjem mod indbrud– og lave aftaler med din nabo.

Siden 2011 har antallet af anmeldelser om indbrud i privat beboelse været støt faldende i vores politikreds. Hvis man ser på udviklingen fra 2014 til 2015 i perioden fra 1. januar til 6. december blev der i 2014 anmeldt 2331 indbrud. I samme periode 2015 er der anmeldt 1764, hvilket er 567 færre husstande, der har været udsat for et indbrud.

– Det er en meget glædelig udvikling, vi har set på dette område de seneste år. Noget af det vi ved virker i forebyggelsen af indbrud er, når borgerne sikrer deres hjem og hjælper politiet og hinanden. Man kan nemlig selv gøre rigtig meget for at sikre sit hjem mod indbrudstyve. Og så er Nabohjælp og generel opmærksomhed i lokalområderne nok det allerbedste middel i kampen mod indbrudstyve. Og det råd kan vi se at borgerne har taget til sig, for den 1. december 2014 havde 4453 borgere i politikredsen tilmeldt sig Nabohjælpsordningen – i år er det tal steget til 6984, fortæller politiinspektør Thorkild Steen Jensen.

Sig hej – det virker

En af de mest effektive metoder til at undgå og forebygge indbrud er, når borgerne hjælper politiet ved at holde øjne og ører åbne i deres lokalområde og slå alarm, hvis de opdager noget mistænkeligt.

Det er der heldigvis mange, der gør, og kontakter politiet på 1-1-4, hvis de opdager et eller andet, der virker mærkeligt i deres lokalområde.

Noget, der også virker, er, når man hilser:

– En indbrudstyv kan ikke fordrage at blive hilst på. Så er han set og vender som oftest ikke tilbage til området i en rum tid af frygt for at blive genkendt. Så rådet fra politiet er: Sig ”hej” til hinanden – og til dem I ikke kender. Vær vores øjne og ører i jeres lokalområde og ring til os, så snart I opdager noget mistænkeligt, så gør vi alt, hvad der står i vores magt for at levere en hurtigt og effektiv indsats og få anholdt gerningsmændene. På den måde kan vi sammen få fanget indbrudstyvene, appellerer Anette Brix fra Sydsjællands og Lolland-Falster Politis forebyggelsessekretariat. Hun opfordrer desuden til, at man melder sig til nabohjælp på www.nabohjælp.dk .

Alarmsignaler

Hvis man som borger ser noget, der er ud over det sædvanlige, og som virker mistænkeligt, så skal man ikke tøve med at ringe til politiet på telefon 1-1-4.

Det kunne for eksempel være:

  • En kassevogn, der ikke plejer at holde på vejen.
  • En bil, der kører langsomt forbi – og måske flere gange.
  • Nysgerrige personer, der ikke virker, som om de hører til i området.
  • Lys eller aktivitet ved huse, hvor ejeren ikke er hjemme.
  • Personer der ringer på under mærkelige påskud.

Gode tips

Her er en række tips til, hvordan du kan forebygge indbrud:

  • Snak med dine nærmeste naboer om nabohjælp – hold øje med hinandens boliger.
  • Få naboen til at skovle sne for dig, hvis du rejser væk.
  • Beskyt din bolig med gode låse, og døre og vinduer, der ikke let kan brydes op.
  • Sæt julepakker og andre værdier, så de ikke er synlige udefra.
  • Lås værktøj og haveredskaber inde – lås stigen fast, så tyven ikke kan bruge den.
  • Opsæt evt. bevægelsessensorer, der tænder lys udenfor.
  • Undgå, at du eller dine børn fortæller på internettet, at I er bortrejst.
  • Sørg for at skraldespanden ikke står tømt gennem en længere periode.
  • Lad et enkelt lys eller fjernsynet være tændt, så huset ikke ser forladt ud.
  • Lad i det hele taget din bolig fremstå som om ”der er liv”.

På Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside www.dkr.dk og på www.stopindbrud.dk kan der læses mere om, hvordan man forebygger indbrud.

Se også www.nabohjælp.dk , hvor man kan tilmelde sig ordningen.

Kommentarer