Politiet: Handler du på nettet?
Billige kondisko, en brugt computer eller en ny børnecykel. Der er mange lækre varer til salg privat på nettet, men pas på – for du kan let blive snydt. I oktober sætter politiet fokus på, hvordan du kan blive bedre til at handle sikkert, når du handler med private på nettet.
Du kender det nok. Der dukker en annonce op på facebook med et fantastisk tilbud på en brugt telefon, som du længe har ønsket dig. Du kontakter derfor sælgeren, og I bliver enige om en pris og får aftalt, hvordan din telefon skal leveres. Men måske går det ikke helt, som du havde ventet. Måske dukker den aldrig op, måske modtager du en billig kopi i stedet eller måske viser det sig, at din vare er i væsentlig dårligere stand, end du var blevet lovet.
Carsten Høj Hansen, der er politikommissær og leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet hos
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, fortæller:
– Vi ser desværre, at antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet på nettet stiger voldsomt år for år, og handel mellem private er et af de områder, hvor der for alvor er sket et skred.
I perioden fra 2015 til 2018 er antallet af anmeldelser om samhandel mellem private i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds mere end fordoblet. Til gengæld er antallet af tyverier fra f.eks. tasker og lommer i samme periode faldet med mere end en tredjedel.
– Den økonomiske kriminalitet er flyttet ud på nettet, fortæller Carsten Høj Hansen og uddyber:
– Tidligere valgte en langfingret lommetyv at stjæle fra en pung eller en taske, når man gik på gaden, men med de nye muligheder, har tyvene fået et større spillerum. Det er derfor vigtigt, at man også på nettet husker at passe på sine penge, ligesom man skal huske at lyne sin lynlås i tasken.
Pas på dig selv
Heldigvis er der god hjælp at hente. I oktober sætter politiet fokus på, hvordan man handler sikkert på internettets store loppemarkeder.
– Der er meget, man selv kan gøre for at undgå at blive snydt, fortæller Carsten Høj Hansen og giver et par eksempler:
– Det er altid klogt at handle med sælgere, hvor man har mulighed for at hente sin varer selv. Så kan man på egen hånd sikre sig, at det man får, også er det, man ønskede sig. Man bør desuden altid tjekke sælgerens profil og annoncer, før man afslutter en handel. Hvor længe har sælgeren været aktiv, og hvad har han eller hun ellers til salg?
Det er desuden vigtigt altid at bruge sin sunde fornuft:
– Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. Det er vigtigt at reagere, selv hvis den mindste alarmklokke ringer, fastslår Carsten Høj Hansen.
Når politiet sigter en gerningsmand for økonomisk kriminalitet, vil han blive tiltalt og retsforfulgt. Men det er ikke ensbetydende med, at man automatisk får sine penge retur.
Konkurrence for de unge
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har inviteret områdets skoler, uddannelsestilbud, efterskoler, FGU’er m.m. til at være med i en konkurrence i oktober. Her skal eleverne selv lave en kreativ, digital video, podcast eller lignende om, hvordan de handler sikkert på nettet.
– Svindel på nettet er i dag så stort et problem, at det er helt afgørende, at de unge får lært at navigere sikkert, når de handler med andre på nettet. Vi håber derfor, at mange lærere og elever på områdets skoler og uddannelsestilbud har lyst til at tage bolden op og lege med, når der i oktober skal produceres film, fortæller Carsten Høj Hansen, der er leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Den klasse, der leverer det bedste produkt, vil blive belønnet med en biograftur.
Har man lyst til at være med, kan man kontakte konsulent Lars Larsen på telefon: 41 32 82 08 for mere info.
Der er mere info og gode råd på www.sikkerdigital.dk, www.politi.dk og i Forbrugersrådets app: Mit digitale selvforsvar.
Kommentarer