Haslev

Projekt ‘Naturtjek’ søger Faxeborgere

naturtjek

Faxe Kommune: Alle med en smartphone kan blive fritidsforskere og hjælpe med at kortlægge naturen i Faxe Kommune.

Hvis du har en smartphone, kan du blive en del af Danmarks største borgervidenskabsprojekt, hvor forskere er afhængige af din hjælp til at kortlægge naturen i Faxe Kommune.

Indtil videre har over 100 frivillige Faxeborgere lavet 524 registreringer af dyr, planter, svampe og levesteder ved hjælp af app’en NaturTjek. Det viser en opgørelse fra det store forskningsprojekt ”Biodiversitet Nu”.

Projektleder i Danmarks Naturfredningsforening Simon Leed Krøs forklarer, at projektet er sat i gang, fordi vi ikke ved nok om den biologiske mangfoldighed i Danmark.

– Der er i dag et hul i vores viden, om hvordan naturen udvikler sig i forskellige dele af Danmark. Det er specielt hverdagsnaturen tæt på, hvor folk bor, vi ikke ved nok om.  Vi ved, at flere arter af både dyr og planter er tæt på at være udryddet, men vi mangler det regionale og lokale overblik, siger Simon Leed Krøs

I regn og slud – Faxeborgere med naturapp må ud  

Faxe Kommune er kommet godt fra start, men mangler stadigvæk omkring 1.000 observationer for at nå projektets mål. Derfor opfordrer Simon Leed Krøs til at trodse vind og vejr, gribe mobiltelefonen og derved hjælpe forskningen.

– Faxeborgerne har været gode til at bruge vores NaturTjek app, men vi håber selvfølgelig, at endnu flere Faxeborgere har lyst til at downloade app’en og hjælpe med at levere vigtigt data til vores forskere, siger han.

Over 12.000 danskere har allerede valgt at downloade NaturTjek-app’en, hvor man kan registrere 30 udvalgte arter og 12 levesteder i naturen. Målet er mindst 150.000 observationer årligt på landsplan, som bliver sendt direkte til forskere på Århus og Københavns Universitet. Data indsamles fra 2015 – 2020 og bruges til at bestemme, om det går frem eller tilbage for biodiversiteten i Danmark.

Hjælp til truede dyr

Selvom haren så vidt er det mest sete dyr i Faxe Kommune, så er der gennem de sidste 50 år blevet færre harer. I 2010 kom haren på den såkaldte ”rødliste” over dyr og planter, der er truet af udryddelse i Danmark.

– Ved at undersøge naturen med borgernes hjælp, kan vi indsamle data, som skaber et bedre grundlag for, hvordan vi skal hjælpe truede dyr som for eksempel haren. Faktisk viser en helt ny undersøgelse fra EU, at Danmark er det land i Europa med mindst natur, og det har formentlig store konsekvenser for vores dyre- og planteliv. Man kan selv være med til at gøre en vigtig forskel for en mere mangfoldig natur ved at tjekke dyr, planter, svampe og levesteder, man møder, ind på app’en, siger Simon Leed Krøs.

Du kan hjælpe med NaturTjek – sådan gør du:

Download app’en ’NaturTjek’ i ITUNES eller GOOGLE PLAY eller registrér f.eks. harer online på www.biodiversitet.nu. Smut ud i naturen og registrér fyrsvampe, kantareller eller andre af de 42 udvalgte arter og levesteder, du finder på din vej i naturen.

Fakta om projektet:

Den gratis app NaturTjek skal tilvejebringe datagrundlaget i forskningsprojektet Biodiversitet Nu, som frem til 2020 skal skabe ny viden om, hvordan biodiversiteten i Danmark har det og inddrage befolkningen i indsamling af data. Målet er 150.000 registreringer årligt. Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Københavns Universitet og Aarhus Universitet. På www.biodiversitet.nu kan man læse mere om projektet, som er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond.

Hvad er Citizen Science?

Biodiversitet Nu er et såkaldt citizen science projekt. Citizen science er videnskabelige projekter, hvor borgere bidrager med deres tid og viden og indsamler data, som bearbejdes af forskere. Citizen science beror i al sin enkelthed på, at såvel ung som gammel, professionel og amatør kan bidrage til en øget viden om den verden, vi lever i. I Danmark taler man ofte om citizen science som ”borgerinddragelse”, ”borgerdrevet data” eller ”crowdsourcing”.

Kommentarer