Pylon-sagen koster naboerne 19.250 kroner
Faxe Kommune tabte sagen om en kæmpepylon i Rønnede og efterlader regning på 19.250 kroner hos borgerne.
I 2014 gav Faxe Kommune sig selv en dispensation til at opføre en 24 meter høj lysreklame for det ubebyggede erhvervsområde, Eco Valley. Det store skilt skulle placeres på kanten af Rønnede by og lyse ud over motorvejen flere hundrede meter væk.
Der blev afholdt et velbesøgt borgermøde og sagen var omtalt i aviser og TV. Der blev blandet andet hejst en lygte op i en kran i 24 meters højde, så formanden for teknik og miljøudvalget i kommunen ved selvsyn kunne konstatere at lyset fra pylonen ville være synligt og generende i et stort område.
Læs også: Naboer indkalder til borgermøde om lysskilt
Selv om det blev påpeget, at reklamesøjlen var i strid med naturbeskyttelseslovens paragraf 21, der indeholder et forbud mod skilte i åbent land, der opstilles i reklame- eller propaganda øjemed, ønskede Faxe Kommune ikke at ændre sin beslutning.
Pylonen ville også sende sit lys ud over nabo-ejendommene og skæmme den landsby-idyl, der hersker i området. Derfor gik naboerne sammen og protesterede mod kommunens beslutning.
Nabogruppen indsendte derfor – med hjælp fra en advokat – en klage til Natur og Miljøklagenævnet. Efter godt et års ventetid blev sagen afgjort og Faxe Kommune forslag blev enstemmigt afvist. Kommunen havde tabt sagen, og afgørelsen blev naturligvis modtaget med glæde af nabogruppen.
Læs også: Kommunen må ikke rejse skiltepylon ved Eco Valley
Nu står nabogruppen tilbage med advokatregningen
Advokaten der hjalp nabogruppen med at forklare Faxe Kommune om skiltelovgivningen i åbent land, har nu sendt en regning på 19.250 kroner inklusive moms.
– Vi er 7 familier, der har fået medhold hos øverste klageinstans i, at Faxe Kommune har handlet i modstrid med gældende lovgivning ved at give sig selv dispensation til at placere en gigantisk reklamesøjle i udkanten af Rønnede by, fortæller Lotte Andreasen, der er en af naboerne til pylonprojektet. Og hun fortsætter:
– Derfor har vi forsøgt at få Faxe Kommune til at dække vores omkostninger til advokat. Det burde ikke være nødvendigt for borgere at hyre juridisk assistance til at forklare loven til en offentlig myndighed.
– Desværre er vores forespørgsel blevet afvist med henvisning til, at kommunen ikke kunne forudse, at en klagemyndighed ville underkende kommunens placering- til trods for at Faxe Kommune tidligere har fået underkendt placeringer af pyloner i nærområdet og i øvrigt burde kende og følge skiltelovgivningen, der er ganske klart formuleret.
– Faxe Kommunes reaktion er meget skuffende. Vi betaler nu regningen på de 19.250 kroner og må efterfølgende afgøre, om vi magter at tage en retssag mod kommunen eller om vi opgive og lade dem slippe afsted med sagen – og så håbe på, at det går ud over nogle andre næste gang kommunen vælger at træffe beslutninger, der er i strid med reglerne, afslutter Lotte Andreasen.
Kommentarer