Regeringen vil gennemføre Kriegers Flak
Faxe Kommune: Svenske Vattenfall har givet et historisk lavt bud på havvindmølleparken Krigers Flak. Desværre kan det medføre færre arbejdspladser end håbet til Faxe Kommune.
Havvindmølleparken Kriegers Flak er nu et skridt tættere på at blive realiseret. Regeringen har onsdag den 9. november orienteret energiforligskredsen om det lavest indkomne bud i udbuddet af Kriegers Flak. Det laveste bud er fra Vattenfall Vindkraft A/S, der vil kunne etablere de i alt 600 MW i Østersøen til en budpris på i alt 37,2 øre/kWh.
Det er en sensationelt lav budpris – verdens laveste nogensinde for havvindmøller.
Der var historisk hård konkurrence om at byde på Krigers Flak, og foruden Vattenfall har fem andre selskaber/konsortier haft mulighed for at byde. Øvrige bud offentliggøres ikke.
Kan betyde tab af potentielle arbejdspladser
At det var svenske Vattenfall Vindkraft A/S der kom med den laveste pris, kan betyde at Faxe kommune går glip af arbejdspladser. Det er nemlig meget tænkeligt at de vil benytte svenske havne i forbindelse med opførelsen af vindmølleparken.
Vattenfall lover dog at der vil komme nye arbejdspladser.
– Vi er rigtig glade på industriens vegne, siger landechef hos Vattenfall i Danmark, Ole Bigum Nielsen, der lover, at der under alle omstændigheder vil komme nye arbejdspladser.
– Vi skal jo både have hyret leverandører af vindmøllerne, der skal bygges fundamenter, hyres konsulenter ind, og jeg skal komme efter dig, siger han til TV ØST.
Afstand til havne er afgørende
Ole Bigum Nielsen vil ikke afvise, at der også kan blive tale om et vindmølleeventyr for en dansk havn, men han forstår godt at borgmesteren er bekymret.
– Når vi skal vælge hvilken havn, der skal bruges i forbindelse med byggeriet ude i Kriegers Flak, så vælger vi den, der giver bedst mening økonomisk. Det afhænger af afstanden ud til Kriegers Flak, så hvis der nu er halvt så langt derud fra en dansk havn sammenlignet med en svensk havn, så vælger vi jo den danske, siger Ole Bigum Nielsen .
Regeringen vil gennemføre Kriegers Flak
– Vi skriver verdenshistorie i dag, og Danmark cementerer sin placering som et globalt udstillingsvindue og foregangsland for havvind. Prisen på havvind langt ude på havet rasler ned, og havvind er blevet mere konkurrencedygtig. Regeringen ser en række fordele ved at gennemføre Kriegers Flak, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. Og han fortsætter:
– Støtteomkostningerne til Kriegers Flak er langt billigere end forventet i energiaftalen i modsætning til de kystnære vindmøller, hvor støtteomkostningerne er steget markant. Krigeres Flak vil knytte det danske og tyske elsystem sammen og understøtte forsyningssikkerheden af grøn el på Sjælland.
– Med Kriegers Flak får Danmark ikke blot en havvindmøllepark, der kan forsyne mere end 600.000 husstande med grøn el, men også en nødvendig elmotorvej til udlandet, der tager et vigtigt skridt mod et mere integreret europæisk elmarked til gavn for en omkostningseffektiv, grøn og sikker energiforsyning. Alt i alt er Kriegers Flak et udstillingsvindue for, hvad Danmark kan med grøn energi, afslutter ministeren.
Den endelige beslutning om udbuddet vil blive afklaret, når der er fundet en traktatmedholdelig finansiering i regi af PSO-forhandlingerne.
Fakta
- Havvindmølleparken skal opføres i Østersøen på Kriegers Flak, øst for Møn, hvor den korteste afstand til kysten er ca. 15 km.
- Kriegers Flak havvindmøllepark vil være på 600 MW, og dermed den største havvindmøllepark i Danmark og Østersøen. Havvindmølleparken opføres mellem 1. januar 2019 og 31. december 2021.
- Kriegers Flak kan producere strøm svarende til mere end 600.000 husstandes årlige elforbrug. Når havmølleparken er fuldt ud i drift, vil den øge den andel af elproduktionen, som er baseret på vindkraft, med syv procentpoint.
Der er mange flere oplysninger på Energistyrelsens hjemmeside.
Kommentarer